MAR under revision

Bliv opdateret på processen med den aktuelle revision af markedsmisbrugsforordningen (MAR), som begyndte i starten af 2019, og som forventes at strække sig langt ind i 2020.

Arbejdet med revision af MAR begyndte i første kvartal af 2019. Det endelige produkt, som er en rapport om gennemførelsen af MAR med forslag til ændringer, er dog fortsat ikke blevet forelagt for Europa-Parlamentet og Rådet. Dette til trods for, at artikel 38 i MAR, som danner grundlag for revisionen, foreskriver, at rapporten skulle forelægges senest den 3. juli 2019.

Processen indtil nu

I marts 2019 gav Europa Kommissionen ESMA et officielt mandat til at udarbejde technical advice på en række nærmere bestemte områder i MAR. Allerede forud for mandatets tildeling var revision af MAR på dagsordenen hos den relevante arbejdsgruppe under ESMA, der behandler problemstillinger indenfor markedsmisbrug. Arbejdsgruppen havde udvalgt en række MAR-relaterede områder, som kunne tages op til revision i lyset af de erfaringer, der løbende er blevet samlet, efter MAR trådte i kraft den 3. juli 2016.

 

Europa Kommissionens mandat bygger på denne bruttoliste fra ESMA og indeholder både en række obligatoriske emner, som er forudsat i artikel 38 i MAR, og ikkeobligatoriske emner, som ikke fremgår af revisionsbestemmelsen i MAR.

 

ESMA foretog på baggrund af mandatet i første og andet kvartal 2019 en analyse af de områder og problemstillinger, som er indeholdt i Europa Kommissionens mandat. Resultatet blev et konsultationspapir med i alt 71 spørgsmål om områder fra definitionen af intern viden og anvendelsesområdet af markedssonderingsregimet til brugbarheden af insiderlister. Konsultationspapiret med hovedfokus på problemstillinger på level 1 blev sendt i høring i oktober 2019. I konsultationsperioden blev der gennemført en åben høring i form af et fysisk møde hos ESMA, hvor revisionsemnerne blev diskuteret i plenum.

 

Konsultationspapiret kan tilgås her: https://www.esma.europa.eu/sites/default/files/library/mar_review_-_cp.pdf

Det videre arbejde

På baggrund af de indkomne svar arbejder ESMA aktuelt på en endelig rapport til Kommissionen med anbefalinger til justeringer af og forslag til yderligere fortolkningsbidrag til MAR-regimet.

 

Rapporten forventes i øjeblikket at blive færdiggjort og sendt til Europa Kommissionen i løbet af tredje kvartal 2020. Udbrud af COVID-19 har allerede bidraget til en betydelig forsinkelse i revisionsarbejdet, som tidligere forventedes færdiggjort i første kvartal 2020. Videre udvikling af COVID-19-situationen kan medføre yderligere forsinkelser.