Orientering om nye ESMA retningslinjer

ESMA har udarbejdet retningslinjer om resultatafhængige honorarer i UCITS' og visse typer af AIF'er. Retningslinjerne finder anvendelse fra den 5. januar 2021.

Retningslinjerne er udstedt i medfør af artikel 16, stk. 1 i ESMA-forordningen. Formålet med retningslinjerne er at fremme større konvergens og standardisering inden for resultatafhængige honorarer samt at fremme konvergens i de kompetente myndigheders tilsyn. Herudover skal retningslinjerne sikre, at de modeller for resultatafhængige honorarer, der anvendes af forvalterne, er i overensstemmelse med principperne om at handle ærligt og redeligt i forbindelse med udførelsen af forretningsaktiviteter samt at handle med passende dygtighed og rettidig omhu i den fond, man forvalter, på en sådan måde, at det forhindres, at fonden og dens investorer pålægges unødige omkostninger. Ligeledes sigter retningslinjerne mod at fastlægge en fælles standard for fremlæggelse af resultatafhængige honorarer over for investorer.

Retningslinjerne er adresseret til administrationsselskaber (IFS’er), nationale kompetente myndigheder, samt FAIF’er som har tilladelse til at markedsføre alternative investeringsfonde til detailinvestorer. Dette gælder dog ikke:

a) lukkede AIF’er

b) åbne AIF'er, der er EuVECA'er, EuSEF'er, AIF'er, der investerer i private equity eller AIF'er der investerer i fast ejendom.

Retningslinjerne omhandler følgende emner vedrørende resultatafhængige honorarer i UCITS' og visse typer af AIF'er:

  • Metode til beregning af resultatafhængige honorarer
  • Sammenhæng mellem resultatafhængige honorarer og fondens investeringsmål, -strategi og –politik
  • Hyppighed af krystallisering af det resultatafhængige honorar
  • Genopretning efter negativt resultat (tab)
  • Fremlæggelse af modellen for resultatafhængige honorarer

Læs retningslinjerne her:

Dansk (https://www.esma.europa.eu/sites/default/files/library/esma34-39-992_guidelines_on_performance_fees_da.pdf)

Engelsk (https://www.esma.europa.eu/sites/default/files/library/esma34-39-992_guidelines_on_performance_fees_en.pdf)