Finanstilsynet udsender ny SUL-bekendtgørelse

Finanstilsynet offentliggør nu en revideret bekendtgørelse om livsforsikringsselskabers syge- og ulykkesforsikringsvirksomhed (SUL-bekendtgørelsen). Den reviderede bekendtgørelse træder i kraft 1. januar 2022.

Kontakt

Kommunikationschef

Jesper Christiansen
41 93 35 06
jech@ftnet.dk

Finanstilsynet har gennem længere tid haft fokus på, at en del livsforsikringsselskaber har givet store rabatter på syge- og ulykkesforsikringer. I konkurrencen om firmaordninger er det netop rabat på dette produkt som livsforsikringsselskaberne anvender for at vinde ordninger i udbud. Rabatterne har været finansieret af realiserede og forventede overskud på pensionsdelen.
 
Bekendtgørelsen bliver nu ændret for at sikre, at den risiko som de systematiske underskud på syge- og ulykkesforsikringer har udgjort for holdbarheden af selskabernes forretningsmodeller bliver fjernet. Dette vil også sikre de livsforsikredes interesser bedre. Det sker ved en mere direktivnær implementering af Solvens II-direktivets krav om interne særskilte opgørelser af aktiver, hensættelser og kapital for henholdsvis livsforsikringsvirksomheden og SUL-virksomheden.
 
”Med bekendtgørelsen fastsætter Finanstilsynet nye krav til særskilt forvaltning af selskabets SUL-forretning og livforretning for at beskytte pensionsopsparernes interesser. Fremover skal selskaberne have holdbare forretningsmodeller i begge forretningsområder, således at hvert forretningsområde hviler i sig selv. Vi vurderer, at selskaberne bør have for øje, at hensættelser til forventet tab på eksisterende SUL-forsikringer ikke kan finansieres af forventninger til indtjening på livsforsikring i de kommende interne opgørelser, men skal finansieres af andre midler. Derfor vil det være hensigtsmæssigt at indrette forretningen på de nye regler allerede nu.”, siger Carsten Brogaard, vicedirektør for Finanstilsynets tilsyn med forsikrings- og pensionsselskaber.
 
Høringen over bekendtgørelsen har givet anledning til, at fristen for selskabernes årlige indberetninger af de interne opgørelser er blevet forlænget, ligesom Finanstilsynet ud fra proportionalitetshensyn har mulighed for at give dispensation til selskaber i forhold til indberetning af interne særskilte opgørelser.
 
Bekendtgørelsen træder i kraft 1. januar 2022.
 
Udarbejdelsen af en ny SUL-bekendtgørelse er en del af Finanstilsynets strategiske arbejde med at sikre en robust og ordentlig finansiel sektor.