Lov om finansiel virksomhed § 124, stk. 3 & 225, stk. 2 - Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende påbud – Østjydsk Bank A/S

Finanstilsynets afgørelse og klagevejledning

Værd at vide

Afgørelser er typisk påtaler og påbud til virksomhederne. Afgørelser er underlagt forvaltningsloven, som indeholder en række regler om, hvilke pligter de offentlige myndigheder har i forhold til virksomhederne, f.eks. i forbindelse med sagsbehandlingen.

Finanstilsynet har i maj og juni 2014 været på inspektion i Østjydsk Bank A/S. Bankens solvens er 10,2 pct. og den egentlige kernekapitalprocent er 4,3 pct. efter påbudte mernedskrivninger på 216 mio.kr. Banken opfylder dermed kravene om en solvens på minimum 8 pct. og egentlig kernekapital på 4 pct.

Af de påbudte mernedskrivninger på 216 mio. kr. relaterer de 69 mio. kr. sig til bankens engagementer, som større end 2 pct. af kapitalgrundlaget, mens de resterende 147 mio. kr. vedrører stikprøverne.

Bankens solvensbehov er opgjort til 12,9 pct. Bankens solvens på 10,2 pct. er dermed lavere end førnævnte individuelle solvensbehov. Finanstilsynet skal derfor i medfør af § 124, stk. 3, i lov om finansiel virksomhed fastsætte et solvenskrav på 12,9 pct. svarende til et tilstrækkeligt kapitalgrundlag på ca. 559 mio. kr.

Finanstilsynet skal endvidere i medfør af § 225, stk. 2, i lov om finansiel virksomhed, påbyde banken at foretage de nødvendige foranstaltninger for at overholde forannævnte solvenskrav. Finanstilsynet skal også i medfør af § 225, stk. 2, påbyde banken senest den 10. juli 2014 at indsende genopretningsplan til Finanstilsynet. Genopretningsplanen skal indeholde en beskrivelse af de tiltag, som banken vil gennemføre for at bringe den faktiske solvens op over det individuelle solvenskrav.

Læs den fulde afgørelse her

Se Finanstilsynets inspektionsredegørelse her