Dom for markedsmanipulation

Finanstilsynet politianmeldte i november 2021 en person for markedsmanipulation. Den pågældende blev i februar 2024 dømt for overtrædelse af artikel 15 i markedsmisbrugsforordningen.

Den dømte havde i 18 tilfælde over en periode på ca. 2,5 år handlet på tværs af eget depot og andres depoter, herunder familiemedlemmers og selskabet X’. Der var ikke tale om reelle handler, der repræsenterede modsatrettede interesser. Handlerne var såkaldte simple wash trades. 

Da markedet ikke kunne se, at samme person både var køber og sælger i handlerne, gav de urigtige eller vildledende signaler om udbuddet af, efterspørgslen efter eller kursen på aktierne.

Ved straffastsættelsen lagde retten betydelig vægt på, at den pågældende i hvert fald i det ene tilfælde havde til hensigt at handle med sig selv. Som følge af dette udmålte retten en skærpet bøde på 75.000 kr., som gives ved alvorligere tilfælde af simple wash trades. 

Retten fandt ikke, at personens høje alder udgjorde en formildende omstændighed ved bødestraffen. 

Det er den første dom af sin slags, der er afsagt, efter at en lovændring pr. 1. januar 2024 har gjort det muligt at straffe for overtrædelse af mindre grove tilfælde af markedsmanipulation med bøde.

Simple wash trades hører i denne kategori.

Dette resumé er offentliggjort i medfør af § 234, stk.1, nr. 4, i lov om kapitalmarkeder. Resuméet er anonymiseret i medfør af § 239, stk. 1, nr. 1, jf. stk. 2, nr. 2, i lov om kapitalmarkeder.