Dom for insiderhandel

Finanstilsynet politianmeldte i september 2022 en person for insiderhandel. Personen er i september 2023 blevet dømt for overtrædelse af artikel 14 i markedsmisbrugsforordningen.

Personen købte aktier i et børsnoteret selskab for ca. 200.000 kr. på et tidspunkt, hvor der forelå intern viden i selskabet, der, hvis denne viden blev offentliggjort, ville have en mærkbar kurspåvirkende effekt.  

Personen var ansat i en virksomhed, der havde indgået en aftale med det børsnoterede selskab, som personen købte aktier i. Personen havde deltaget i forhandlingerne og havde læst den selskabsmeddelelse, som var planlagt til offentliggørelse dagen efter personens køb af aktierne. Personen var derfor bekendt med den interne viden inden sit køb.    

Personen kontaktede sin bank dagen inden offentliggørelsen af aftalen for at købe aktier i det børsnoterede selskab. Personen fortalte bankrådgiveren, at aktien dagen efter ville stige til en højere kurs, hvilket den gjorde. 

Finanstilsynet vurderede, at personen havde overtrådt forbuddet mod insiderhandel i artikel 14, litra a, i markedsmisbrugsforordningen ved at have været i besiddelse af intern viden og udnyttet denne viden i forbindelse med køb af aktier i det børsnoterede selskab. 

Byretten fandt personen skyldig. Retten lagde til grund, at personen var i besiddelse af intern viden, fordi vedkommende deltog i forhandlingerne og kendte til den indgåede aftale, som offentligheden ikke kendte til. Retten fandt også, at personen havde udnyttet den interne viden ved sin handel.

Personen blev idømt 60 dages ubetinget fængsel og fik konfiskeret ca. 7.300 kr. 

Retten har ved straffens udmåling lagt vægt på forholdets karakter, herunder at der er tale om køb af aktier for ca. 200.000 kr. dagen inden offentliggørelsen af aftalen. Retten fandt desuden, at ubetinget frihedsstraf i almindelighed er påkrævet i tilfælde af insiderhandel for at modvirke denne form for kriminalitet, jf. U.1997.1504 H. Udgangspunktet om ubetinget frihedsstraf kunne ikke fraviges, uanset tiltaltes gode personlige forhold.

Personen har anket dommen til landsretten. 

Dette resume er offentliggjort i medfør af § 234, stk. 1, nr. 4, i kapitalmarkedsloven. Resumeet er anonymiseret i medfør af § 239, stk. 1, nr. 1, jf. stk. 2, nr. 1, i kapitalmarkedsloven.