Dom for markedsmanipulation

Finanstilsynet politianmeldte i november 2021 en person for markedsmanipulation. Personen er i september 2023 dømt for overtrædelse af artikel 15 i markedsmisbrugsforordningen.

Personen havde i 25 tilfælde handlet med aktier på en måde, der udgjorde markedsmanipulation. Handlerne foregik over en periode på 2 år og 2 måneder, hvor personen afgav modsatrettede handelsordrer via sin netbank. 23 af de 25 handler, som udgjorde både købs- og salgsordrer, blev afgivet efter markedets lukketid. Det medførte et match i køb og salg ved markedets åbning den efterfølgende dag. For de to resterende handler blev købs- og salgsordrer afgivet få minutter efter hinanden, hvilket medførte et match i køb og salg på markedet. 

Personen handlede dermed med sig selv. Der var derfor ikke tale om reelle handler, som repræsenterede modsatrettede interesser på markedet, og der blev ikke reelt ændret ved ejendomsretten til aktierne. Handlerne var altså såkaldte wash trades. 

Da markedet ikke kunne se, at samme person var både køber og sælger i samme handel, har handlerne givet, eller antages at have givet, urigtige eller vildledende signaler om udbuddet af, efterspørgslen efter eller kursen på aktierne. 

På baggrund af de fremlagte beviser sammenholdt med personens forklaring fandt retten det bevist, at personen havde afgivet de modsatrettede handelsordrer. Den pågældende blev derfor fundet skyldig. 

Personen blev idømt tre måneders betinget fængsel. Dommen blev undtagelsesvis gjort betinget som følge af personens alder og øvrige personlige forhold, og af at overtrædelserne lå et stykke tilbage i tid. Overtrædelser af denne karakter fører i almindelighed til ubetinget fængselsstraf, jf. U 2001.578 H. 

Retten fandt desuden, at det ikke kunne antages, at personen havde opnået eller haft til hensigt at opnå en berigelse ved overtrædelserne. Retten fandt derfor ikke grundlag for at idømme personen en tillægsbøde.

Dette resumé er offentliggjort i medfør af § 234, stk. 1, nr. 4, i lov om kapitalmarkeder. Resuméet er anonymiseret i medfør af § 239, stk. 1, nr. 1, jf. stk. 2, nr. 1, i lov om kapitalmarkeder.