Redegørelse om inspektion i Danske Bank A/S (SDO-registre mv.)

Indledning

Finanstilsynet var i juni 2015 på inspektion (funktionsundersøgelse) i Danske Bank A/S. På inspektionen gennemgik Finanstilsynet bankens SDO-registre, herunder registrenes indretning, den løbende overvågning (LTV) af aktiverne i registrene samt bankens overholdelse af balanceprincippet i relation til registrene.

Sammenfatning og risikovurdering

Danske Bank har tre registre, hvorfra der udstedes SDO-obligationer: Et register til udlån til private i Danmark, et register til private i Norge og Sverige, og et register til udlån til erhverv i Norge og Sverige.

For registrene med udenlandske lån har Danske Bank fået visse dispensationer til at overholde SDO-lovgivningen i det land, hvor lånene kommer fra og dermed ikke fuldt ud den danske SDO-lovgivning.

Finanstilsynet påbød Danske Bank at sikre, at ekstraordinære indfrielser på lån sikret ved pant i fast ejendom, som indgår i registrene, enten registreres særskilt, eller at der ved dagens afslutning sikres en tilstrækkelig overdækning i registret for alle dagens modtagne betalinger inklusive ekstraordinære indbetalinger. 

På undersøgelsen konstaterede Finanstilsynet, at en mindre del af Danske Banks ældre private pantebreve i Norge og Sverige ikke udelukker SDO-låntagers modregning i tilfælde af bankens konkurs.

I lyset af reglerne i de to lande og i CRR-forordningen påbød Finanstilsynet banken enten at udtage norske lån fra SDO-registrene, hvor låntagerne ikke er afskåret fra at modregne med deres tilgodehavende på banken, eller at stille supplerende sikkerhed for den fulde værdi af disse lån. I relation til SDO-lån i Sverige blev banken påbudt enten kun at medregne den del af lånet som SDO-acceptabelt aktiv, der svarer til lånets værdi fratrukket det tilgodehavende, låntager potentielt kan modregne med, eller at stille supplerende sikkerhed for det tilgodehavende, der potentielt kan modregnes med.

Finanstilsynet påbød banken at afgive en detaljeret værdiansættelsesinstruks i alle tilfælde, hvor værdiansættelsen overlades til en ikke-ansat.

Banken blev påbudt udtrykkeligt at acceptere at være efterstillet SDO-registrene i relation til ejerpantebreve, der ligger til sikkerhed både for banken og SDO-registret.

Finanstilsynet påbød endvidere Danske Bank at opgøre og indberette behovet for supplerende sikkerhed i relation til lån mod pant i landbrugsejendomme, så den supplerende sikkerhed alene ved lånets etablering kan begrænses til 10 pct. af den del af lånet, der ligger mellem 60 og 70 pct. af ejendommens værdi. Efterfølgende forringelser i LTV, der medfører, at den oprindelige LTV stiger, medfører, at der kræves fuld supplerende sikkerhedsstillelse i forhold til den sædvanlige lånegrænse på 60 pct.

Danske Bank koncernen havde pr. 30. juni 2015 et solvensbehov på 10,5 pct., og den faktiske solvens udgjorde 18,7 pct. Undersøgelsen gav ikke anledning til at ændre Finanstilsynets vurdering af koncernens solvensbehov.