Redegørelse om gennemgang af nyudlån mv. i Sydbank A/S

Værd at vide

Tilsynsreaktioner er en samlebetegnelse for Finanstilsynets reaktioner over for lovovertrædelser eller forøget risiko i virksomheder under tilsyn.


Tilsynsreaktioner omfatter påbud, påtaler, risikooplysninger, tvangsbøder og politianmeldelser.

Indledning

Finanstilsynet har foretaget en gennemgang af nyudlån mv. i Sydbank A/S. Formålet var at vurdere bankens risikovillighed i forbindelse med nyudlån mv. og vurdere det grundlag, som banken foretog sine bevillinger af udlånene ud fra. Undersøgelsen er foretaget i 4. kvartal 2014.

Gennemgangen var et led i en tværgående undersøgelse, hvor samme tema blev undersøgt i 13 andre pengeinstitutter. Baggrunden er, at Finanstilsynet har konstateret, at erhvervslivets og husholdningernes lave efterspørgsel efter lån i kombination med pengeinstitutternes forbedrede kapital- og fundingforhold har skærpet konkurrencen. Dette er i udgangspunktet positivt, men det kan også indebære en risiko for, at kreditstandarderne ved nyudlån slækkes, fx i form af at kunders egenfinansiering, pantsætning og kautioner reduceres i et omfang, som væsentligt forøger pengeinstituttets risiko.

Sammenfatning og risikovurdering

Finanstilsynet havde udvalgt 140 af bankens bevillinger af udlån i perioden juli 2013 – juni 2014. Det omfattede udlån til store, mellemstore og små erhvervsvirksomheder samt finansiering af udlejningsejendomme og finansiering af virksomhedshandler. Endvidere gennemgik Finanstilsynet bankens kreditpolitik og udvalgte forretningsgange.

Før bevilling af udlån udarbejder banken en indstilling med beskrivelse af låneformålet, kundens økonomiske forhold, de stillede sikkerheder og risiciene ved kunden. Finanstilsynets gennemgang af kreditstandarderne for nyudlån mv. bekræftede behovet for at forbedre kvaliteten af bankens indstillinger, som konstateret ved Finanstilsynets inspektion i november-december 2013, jf. Finanstilsynets særskilte redegørelse herom.

Banken har medio 2014 gennemført tiltag til forbedring af kvaliteten af indstillingerne. Dette er efter, at de gennemgåede indstillinger er blevet udarbejdet, og er således ikke afspejlet i de gennemgåede sager. Finanstilsynet vil ved kommende undersøgelser følge op på dette.

Finanstilsynet fandt endvidere, at bankens risikovillighed generelt var på niveau med andre store bankers, og dermed også præget af en øget konkurrence om især økonomisk stærke erhvervskunder. Der var således en del eksempler på, at konkurrencen med andre banker havde ført til, at Sydbank havde lempet i vilkår ved fx at nedsætte den rente, kunden betalte, og i nogle tilfælde at undlade at tage kaution.

Bankens aktiviteter indenfor finansiering af virksomhedshandler er stadig begrænset, selv om aktiviteten er øget de senere år. Finanstilsynet har meddelt Sydbank, at hvis banken ønsker at øge finansieringen af virksomhedshandler i væsentligt omfang eller øger risikoprofilen i sagerne, skal banken være opmærksom på, at kompetencer og ressourcer skal følge med til dette.

Særligt for store bankers finansiering af virksomhedshandler har Finanstilsynet generelt konstateret øget vækst, risikovillighed og konkurrence, hvilket har resulteret i lempeligere kreditvilkår.

Sydbank skal derfor være opmærksom på risikoen for at finansiere virksomhedshandler til for høje priser og med for høj gældsandel.

Et pengeinstituts bestyrelse skal vedtage en kreditpolitik, hvor pengeinstituttets ønskede kreditrisikoprofil skal fremgå. Bevilling af udlån skal ske i overensstemmelse med kreditpolitikken. Finanstilsynet konstaterede, at Sydbanks kreditpolitik på enkelte områder var for upræcis eller mangelfuld, fx med hensyn til finansiering af erhvervsudlejningsejendomme og finansiering af virksomhedshandler. Bestyrelsen havde således ikke taget stilling til den ønskede kreditrisikoprofil. Der var dermed en risiko for, at banken på nogle områder bevilgede udlån med en risiko, som bestyrelsen ikke ønskede. Banken fik derfor påbud om at foretage de nødvendige ændringer af kreditpolitikken.

Sydbank koncernen har opgjort sit solvensbehov pr. 30. september 2014 til 10,0 procent. Den faktiske solvens pr. 30. september 2014 var 17,0 procent. Undersøgelsen gav ikke anledning til ændring af Finanstilsynets vurdering af koncernens solvensbehov.