Redegørelse om gennemgang af nyudlån mv. i Fynske Bank A/S

Værd at vide

Tilsynsreaktioner er en samlebetegnelse for Finanstilsynets reaktioner over for lovovertrædelser eller forøget risiko i virksomheder under tilsyn.


Tilsynsreaktioner omfatter påbud, påtaler, risikooplysninger, tvangsbøder og politianmeldelser.

Indledning

Finanstilsynet har foretaget en gennemgang af nyudlån mv. i Fynske Bank A/S. Formålet var at vurdere bankens risikovillighed i forbindelse med nyudlån og vurdere det grundlag, som banken foretog sine bevillinger af udlånene ud fra. Undersøgelsen er foretaget i 4. kvartal 2014.

Gennemgangen var et led i en tværgående undersøgelse, hvor samme tema blev undersøgt i 13 andre pengeinstitutter. Baggrunden er, at Finanstilsynet har konstateret, at erhvervslivets og husholdningernes lave efterspørgsel efter lån i kombination med pengeinstitutternes forbedrede kapital- og fundingforhold har skærpet konkurrencen. Dette er i udgangspunktet positivt, men det kan også indebære en risiko for slækkelse af kreditstandarderne ved nyudlån, fx ved at kunders egenfinansiering, pantsætning og kautioner reduceres i et omfang, som væsentligt forøger pengeinstituttets risiko.

Sammenfatning og risikovurdering

Finanstilsynet havde udvalgt 50 af bankens bevillinger af udlån i perioden juli 2013 – juni 2014. Der var fortrinsvis tale om genbevillinger og forøgelser af udlån til eksisterende kunder. Bevillingerne omfattede udlån til små og mellemstore erhvervsvirksomheder samt finansiering af udlejningsejendomme. Endvidere gennemgik Finanstilsynet udvalgte dele af bankens kreditpolitik og forretningsgange.

Før bevilling af udlån udarbejder banken en indstilling med beskrivelse af låneformålet, kundens økonomiske forhold, de stillede sikkerheder og risiciene ved kunden. Finanstilsynet vurderede, at kvaliteten af bankens kreditindstillinger i mange tilfælde var mangelfuld.

Finanstilsynet konstaterede mange eksempler på, at der ikke var udarbejdet egentlige kredit/-risikoanalyser, at banken ikke havde forholdt sig aktivt til kundernes likviditetsrisici (fx udløb af afdragsfrihed på realkreditgæld), ligesom der var utilstrækkelige analyser af kunderegnskaberne. I forhold til finansiering af ejendomme var analyserne af kundernes reelle egenkapitalforhold i visse tilfælde mangelfulde. Banken fik derfor påbud om at sikre en tilfredsstillende kvalitet af kreditindstillingerne. Kvaliteten af bevillingsdokumentation fremstod i flere tilfælde væsentligt dårligere end i sammenlignelige institutter. Banken er som led i sin fusionsproces ved at styrke bevillingsprocessen.

Der blev observeret lave priser på enkelte eksisterende kunder begrundet i markedsforholdene. Derudover var der i enkelte andre bevillinger givet lempelige betingelser, fx frigivet sikkerheder.

Finanstilsynet fandt endvidere flere bevillinger, der ud fra det foreliggende materiale må anses for at være uforsigtige. Finanstilsynet vurderer imidlertid, at denne uforsigtighed primært knytter sig til, at banken potentielt påfører sig risici som følge af mangelfulde kreditindstillinger. Der kunne således ikke spores en udpræget eller formelt besluttet høj risikoappetit i forhold til andre mindre og mellemstore pengeinstitutter.

Et pengeinstituts bestyrelse skal vedtage en kreditpolitik, hvor pengeinstituttets ønskede kreditrisikoprofil skal fremgå. Bevilling af udlån skal ske i overensstemmelse med kreditpolitikken. Finanstilsynet konstaterede, at bankens kreditpolitik på flere områder var for upræcis, idet der på disse områder blev anvendt vage formuleringer og ikke i tiltrækkeligt omfang blev taget stilling til, hvornår hovedregler mv. kan fraviges. Finanstilsynet konstaterede endvidere, at kreditpolitikken i nogle bevillinger var fraveget.

Bestyrelsen havde således ikke i tilstrækkeligt omfang taget stilling til den ønskede risikoprofil, og der var dermed en risiko for, at banken bevilgede udlån med en risiko, som bestyrelsen ikke ønskede. Banken fik påbud om at præcisere sin kreditpolitik og samtidig sikre, at bestyrelsen modtager en dækkende rapportering om efterlevelsen af kreditpolitikken på dette punkt.

Fynske Bank A/S-koncernen har opgjort sit solvensbehov pr. 30. september 2014 til 9,8 procent. Den faktiske solvens pr. 30. september 2014 var 20,0 procent. Undersøgelsen gav ikke anledning til ændring af Finanstilsynets vurdering af bankens solvensbehov.