Redegørelse om inspektion i Nykredit Realkredit A/S (IRB-området)

Værd at vide

Tilsynsreaktioner er en samlebetegnelse for Finanstilsynets reaktioner over for lovovertrædelser eller forøget risiko i virksomheder under tilsyn.


Tilsynsreaktioner omfatter påbud, påtaler, risikooplysninger, tvangsbøder og politianmeldelser.

Indledning

Finanstilsynet var i februar 2012 på inspektion i Nykredit Realkredit A/S (Nykredit). Inspektionen var en funktionsundersøgelse, det vil sige en undersøgelse af et eller flere udvalgte områder. På inspektionen gennemgik Finanstilsynet Nykredit koncernens anvendelse af den interne ratingbaserede metode for kreditrisiko (IRB-metoden) til kapitaldækningsformål.

Sammenfatning og risikovurdering

Nykredit koncernen har siden 2008 haft Finanstilsynets godkendelse til at anvende IRB-metoden til at opgøre sin kreditrisiko til kapitaldækningsformål.

Nogle af koncernens ratingmodeller er udviklet og bliver valideret på et begrænset tabsdatagrundlag, hvilket giver usikkerhed om disse modellers virkemåde og rejser tvivl, om modellernes estimater er tilstrækkelig forsigtige. Nykredit koncernen er opmærksom på usikkerheden forbundet med modellerne og har derfor indregnet et skønsmæssigt tillæg i solvensbehovet som følge af generel modelusikkerhed.

Usikkerhed som følge af et begrænset datagrundlag skal dog afspejles direkte i de anvendte estimater og ikke indregnes som et tillæg i solvensbehovet. Tilsynet har derfor givet Nykredit påbud om at analysere usikkerheden som følge af det begrænsede datagrundlag og i fornødent omfang indarbejde tilstrækkelig forsigtighed direkte i modellernes estimater.

Finanstilsynet vurderer, at det for flere af modellerne er vanskeligt for Nykredit koncernen at validere modellernes evne til at rangordne kunderne i forhold til kreditrisikoen. Finanstilsynet har også ved inspektioner på kreditområdet i koncernens selskaber konstateret problemer med rangordningen af kunderne. Finanstilsynet har derfor givet Nykredit påbud om at justere koncernens valideringsproces, så den statistiske validering suppleres med systematiske, kvalitative kreditmæssige vurderinger for modeller med et begrænset datagrundlag.

En del af udlånsporteføljen har endvidere ikke været omfattet af koncernens årlige valideringsproces. Finanstilsynet har givet Nykredit påbud om, at alle anvendte modeller omfattet af IRB-metoden valideres i overensstemmelse med koncernens valideringsproces.

Nykredit koncernen har en risikokomité, som bl.a. løbende behandler emner i relation til IRB-metoden. Koncernselskabernes direktioner er repræsenteret i komitéen. Resultater af valideringen rapporteres i summarisk form til risikokomitéen. Finanstilsynet har givet Nykredit påbud om at udvide valideringsrapporteringen til risikokomitéen, så komitéens medlemmer i højere grad har mulighed for selvstændigt at forholde sig til modellernes virkemåde.

Ved gennemgangen af dokumentationen af udvalgte ratingmodeller har Finanstilsynet endvidere vurderet, at dokumentationen i flere tilfælde var mangelfuld og forældet. I forhold til sammenlignelige institutter er modeldokumentationen mindre overskuelig og i mindre omfang opdateret. Finanstilsynet har givet Nykredit påbud om at opdatere koncernens modeldokumentation, så den afspejler de konkrete forhold og indeholder ratingmodellernes væsentlige elementer.

I forbindelse med overgang til anvendelse af IRB-metoden har Nykredit koncernen forudsat, i hvilken udstrækning ratingmodellernes beregninger af sandsynligheden for, at kunderne misligholder deres forpligtelser (PD) på porteføljeniveau varierer med den generelle økonomiske udvikling (konjunkturfølsomhed). Koncernen har ikke sidenhen analyseret eller vurderet, om forudsætningen om modellernes konjunkturfølsomhed forekommer retvisende. Forudsætningen har væsentlig betydning for det anvendte niveau for PD på porteføljeniveau og vurderingen af validering af modellerne.

Finanstilsynet vurderer, at der er tale om et emne, hvor den generelle praksis for validering er under udvikling. Koncernen skal dog afsøge mulighederne for statistisk at validere konjunkturfølsomheden, og Finanstilsynet har derfor givet Nykredit påbud om at analysere mulighederne for løbende at validere modellernes forudsatte konjunkturfølsomhed som led i koncernens valideringsproces.

Nykredit koncernen har opgjort solvensbehovet pr. 31. december 2011 til 9,6 procent og har opgjort et kapitalkrav i henhold til overgangsreglerne for institutter med IRB-tilladelse på 13,8 procent. Den faktiske solvensprocent pr. 31. december 2011 var 17,1 procent. Nykredit koncernen har som nævnt ovenfor indregnet et skønsmæssigt tillæg i solvensbehovet, der efter Finanstilsynets vurdering dækker den generelle modelusikkerhed. Inspektionen har ikke givet anledning til ændring af Finanstilsynets vurdering af koncernens solvensbehov.