Ny regulering indenfor bæredygtig finansiering

Det er en væsentlig politisk prioritet for EU-kommissionen at opnå klimamålene i Paris-aftalen. Resultatet er flere politiske aftaler om ny regulering på området for bæredygtig finansiering med fokus på at harmonisere, hvad der kan karakteriseres som bæredygtigt, og hvordan dette skal offentliggøres.

Den 9. december 2019 blev Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/2088 af 27. november 2019 om bæredygtighedsrelaterede oplysninger i sektoren for finansielle tjenesteydelser (offentliggørelsesforordningen) offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende. 

 

Formålet med forordningen er at harmonisere offentliggørelser om bæredygtighed i Unionen og at imødekomme såkaldt greenwashing, hvor et finansielt produkt markedsføres som bæredygtigt uden reelt at være det.

Hvad indeholder forordningen?

Forordningen, der finder anvendelse fra den 10. marts 2021, fastsætter bestemmelser for finansielle markedsdeltagere og finansielle rådgivere om gennemsigtighed, hvad angår hhv. integration af bæredygtighedsrisici, hensyn til negative bæredygtighedsvirkninger af investeringer og afgivelse af bæredygtighedsrelaterede oplysninger for bæredygtige investeringsprodukter. Forordningen dækker meget bredt og omfatter næsten alle typer finansielle produkter.

 

Forordningen definerer rammerne for to typer bæredygtige investeringsprodukter og de krav, som udbydere af finansielle produkter skal leve op til, hvis de vil markedsføre finansielle produkter som bæredygtige eller klimavenlige.

Udarbejdelse af detailregulering

De europæiske tilsynsmyndigheder bemyndiges desuden til at udarbejde et udkast til reguleringsmæssige tekniske standarder til forordningen, som fastsætter de nærmere regler og standarder, der skal benyttes. Finanstilsynet deltager i dette arbejde.

 

I store træk relaterer de tekniske standarder sig til følgende emner:

 

  1. Offentliggørelse af negative bæredygtighedsvirkninger på enhedsniveau: Offentliggørelser på websteder om principielle negative bæredygtighedsvirkninger af investeringsbeslutninger på bæredygtighedsfaktorer.

  2. Prækontraktuel afgivelse af oplysninger på produktniveau: Oplysninger, der gives forud for indgåelse af en aftale om, hvordan det finansielle produkt imødekommer bæredygtighedskarakteristika eller bæredygtige investeringsmål.

  3. Offentliggørelse på produktniveau: Offentliggørelser på websteder af, hvordan det finansielle produkt imødekommer bæredygtighedskarakteristika eller bæredygtige investeringsmål.

  4. Krav til oplysninger i periodiske rapporter på produktniveau: Oplysninger i finansielle rapporter, der viser, hvordan det relevante produkt imødekommer bæredygtighedskarakteristika eller bæredygtige investeringsmål.

 

I andet kvartal 2020 sendes et konsultationspapir med udkast til de tekniske standarder i tre måneders offentlig høring. Finanstilsynet opfordrer til, at der udarbejdes konkrete og specifikke høringssvar, der på bedst mulig vis kan benyttes i det videre arbejde med standarderne.  

Arbejdet med taksonomiforordningen

Ud over offentliggørelsesforordningen er der i december 2019 indgået politisk aftale om den såkaldte taksonomiforordning.

 

Formålet med taksonomiforordningen er at harmonisere regler for, hvilke økonomiske aktiviteter der kan karakteriseres som bæredygtige på tværs af Unionen. Dermed skal taksonomiforordningen, i tæt sammenspil med offentliggørelsesforordningen, danne en ramme for reguleringen af bæredygtige investeringer.

 

Forordningen forventes offentliggjort i løbet af første halvår 2020.