Retningslinjer vedrørende politikker og procedurer i relation til compliance management og den hvidvaskansvarliges rolle og ansvarsområder

Sammenfatning

Den Europæiske Banktilsynsmyndighed (EBA) begyndte i 2020 at udarbejde retningslinjer vedrørende politikker og procedurer i relation til compliance management og den hvidvaskansvarliges rolle og ansvarsområder[1]. Det skete på baggrund af en anmodning fra EU-Kommissionen. Retningslinjerne har været behandlet af EBAs hvidvaskkomite AMLSC[2] og vedtaget af EBAs bestyrelse (Board of Supervisors). Den er blevet offentliggjort den 14. juni 2022. Retningslinjerne træder i kraft seks måneder efter offentliggørelsen.

Hvad omhandler retningslinjerne?

Det er EBAs formål med disse retningslinjer at skabe en fælles forståelse imellem de kompetente myndigheder og de finansielle virksomheder omkring governance på hvidvask- og terrorfinansieringsområdet, for derigennem generelt at styrke EU's forebyggelse på området.

Retningslinjerne behandler følgende tre overordnede emner:

4.1. Ledelsens, herunder den øverste ledelse, rolle og ansvar på hvidvask- og terrorfinansieringsområdet

4.2. Den hvidvaskansvarliges rolle og ansvar

4.3. Organiseringen af AML/CFT compliance-funktionen på koncernniveau

EBA har til hensigt, at bestemmelserne i retningslinjerne skal anvendes på en måde, der er effektiv men samtidig proportionel i forhold til de finansielle virksomheder. Det gælder ikke mindst deres art, størrelse, interne organisation, arten, omfanget og kompleksiteten af virksomhedernes aktiviteter samt de risici for hvidvask og terrorfinansiering, som virksomhederne er eksponeret over for.

Sammenhæng med øvrige retningslinjer

Retningslinjerne supplerer følgende øvrige retningslinjer:

  • EBA Guidelines on internal governance under Directive 2013/36/EU[3];
  • the joint EBA and ESMA Guidelines on the assessment of the suitability of members of the management body and key function holders[4];
  • the ESMA Guidelines on certain aspects of the MiFID II compliance function requirements[5];
  • the EIOPA Guidelines on system of governance[6];
  • the EBA Guidelines on outsourcing arrangements[7];
  • the EIOPA Guidelines on outsourcing to cloud service providers[8];
  • the ESMA Guidelines on outsourcing to cloud service providers[9]; and
  • EBA Guidelines on cooperation and information exchange between prudential supervisors, AML/CFT supervisors and Financial Intelligence Units under Directive 2013/36/EU[10].

Hvis du vil vide mere

Du kan finde retningslinjerne på EBAs hjemmeside.


[1] Den originale titel er “Guidelines on policies and procedures in relation to compliance management and the role and responsibilities of the AML/CFT Compliance Officer under Article 8 and Chapter VI of Directive (EU) 2015/849”.

[2] (Standing Committee on Anti-Money Laundering and Countering Terrorist Financing).

[3] EBA/GL/2021/05

[4] ESMA35-36-2319, EBA/GL/2021/06

[5] ESMA35-36-1946

[6] EIOPA-BoS-14/253 EN

[7] EBA-GL-2019-02

[8] EIOPA-BoS-20-002

[9] ESMA50-157-2403

[10] EBA/GL/2021/15