//Pyntelogo//
//Pyntelogo//

Rapport om betaling for rentegaranti


Bunden af teksten Forige Næste Forside

KAPITEL 3 Fastsættelse af størrelsen af en eventuel betaling for rentegaranti

3.1 Overvejelser vedrørende modeller

I dette kapitel vurderes den finansielle risiko, et selskab påtager sig ved anvendelse af en given grundlagsrente i forbindelse med forsikringstegning. Konkrete modeller til brug for beregning af værdien af den finansielle risiko, benævnt rentegarantibetaling opstilles i kapitel 4.

Rentegarantibetalingen skal fastsættes således, at værdien af rentegarantibetalingen og det forventede fremtidige afkast gennemsnitligt kan dække selskabets forpligtelser.

Det fremgår af de udviklede modeller, beskrevet i kapitel 4, at rentegarantibetalingen bl.a. afhænger af den anvendte grundlagsrente, forsikringens løbetid og det forudsatte afkast af selskabets investeringer. Jo højere grundlagsrente, der vælges, jo større bliver rentegarantibetalingen. Jo længere løbetid, der er fastlagt på forsikringen, jo højere vil rentegarantibetalingen normalt blive for de mest almindelige produkter. Endelig vil en større variation i afkastet alt andet lige betyde en større rentegarantibetaling.

3.2 Selskabernes kapitalstyrke

Selskabets kapitalstyrke kan indgå ved fastsættelse af størrelsen af rentegarantibetalingen, idet risikoen for at selskabet vil få problemer i forhold til det fastlagte solvensmargenkrav7 aftager med voksende kapitalstyrke. Selskabets kapitalstyrke vil imidlertid indgå på samme måde i forhold til forskellige rentegarantier, hvorfor indregning af selskabets kapitalstyrke alene vil betyde en forskydning af niveauet for renterisikopræmier.

Nedenfor gennemgås de elementer i selskabets relative kapitalstyrke, som kan tages i betragtning. Det drejer sig om bonusudjævningshensættelserne og egenkapitalen. Bonusudjævningshensættelserne er reserveret til forsikringsbestanden, mens egenkapitalen tilhører selskabets ejere/pensionskassens medlemmer. I tværgående pensionskasser har det imidlertid i praksis mindre betydning, om henlæggelser sker til egenkapitalen eller til bonusudjævningshensættelserne, idet ejerne er de samme som forsikringstagerne.

3.2.1 Bonusudjævningshensættelserne

Posten »bonusudjævningshensættelser« i regnskabet indeholder beløb, der er hensat til udjævning af bonus over en flerårig periode. Bonusudjævningshensættelserne opbygges af overskud hidrørende fra et renteoverskud, et risikooverskud og et omkostningsoverskud uden dog, at nogle selskaber i dag særskilt opdeler bonusudjævningshensættelserne på ovennævnte komponenter.

Selskabets investeringsafkast vil i almindelighed ikke være konstant over årene. Selskabet benytter bonusudjævningshensættelserne til at sikre en jævn udvikling i bonustildelingen. Bonusudjævningshensættelserne anvendes bl.a. til sikring af grundlagsrenten i enkelte år, hvor selskabet undtagelsesvist opnår en forrentning, som er mindre end grundlagsrenten.

Bonusudjævningshensættelserne kan således indgå ved fastlæggelse af rentegarantibetalingens størrelse.

3.2.2 Egenkapital

Såfremt afkastet af investeringsaktiverne er for lavt i forhold til grundlagsrenten, og bonusudjævningshensættelserne er utilstrækkelige, skal der tæres på egenkapitalen. Selskabernes garantier skal således i sidste instans sikres af egenkapitalen i selskabet, hvorfor denne også indgår i kapitalstyrken. Egenkapitalens størrelse kan således indgå ved fastlæggelse af rentegarantibetalingen.

3.3 Principper bag betaling for rentegaranti

Kontributionsprincippet tilsiger, at der skal ske en rimelig behandling af den enkelte forsikringstager. Et selskab skal herudover som tidligere omtalt til enhver tid fastlægge sit 1. ordens grundlag betryggende, herunder grundlagsrenten. Som udgangspunkt skulle der således ikke være behov for at fastlægge en eksplicit betaling for rentegaranti, idet der ved fastlæggelsen af grundlagsrenten allerede er taget højde for de udsving, der kan forventes i investeringsafkastet. Dette er i overensstemmelse med, at selskaberne hidtil ikke i deres 1. ordensgrundlag har taget en eksplicit betaling for rentegaranti. Rentegarantibetalingen har været implicit ved valg af bonusrenter i forhold til afkastet. Et selskabs portefølje kan imidlertid være etableret med flere forskellige grundlagsrenter og hermed forskellige behov for rentegarantibetaling.

I dag er forholdet endvidere kompliceret af, at der er sket et kraftigt fald i det forventeligt opnåelige afkast, således at en rentegarantibetaling for de indgåede aftaler i dag har en reel pris.

3.3.1 Forskellige garantier i samme selskab

Som det fremgår af afsnit 3.1 ovenfor indebærer ydelsesgarantier beregnet på en højere grundlagsrente alt andet lige en større finansiel risiko for det enkelte selskab. I selskaber med flere forskellige rentegarantier kan det derfor ud fra rimelighedssynspunktet være nødvendigt med en direkte betaling for rentegaranti, mens selskaber, der kun har afgivet én rentegaranti, stadig vil kunne operere med en indirekte betaling for rentegarantien.

Såfremt et selskabs bestand er tegnet med to forskellige grundlagsrenter og dermed giver selskabet forskellig risiko, kan der endelig argumenteres for, at kontributionspricippet alene indebærer et behov for, at de forsikringstagere, der har den høje garanti, betaler for den ekstra risiko, de indebærer for selskabet i forhold til forsikringstagerne med den lavere garanti.

Livsforsikringsaftaler er normalt uopsigelige af selskabet, og selskabet kan som hovedregel ikke i løbet af forsikringstiden ændre indholdet eller forudsætningerne til ugunst for den forsikrede. Størrelsen af fremtidig bonus er dog ugaranteret, og det er således muligt, ikke kun for nytegninger, men også for allerede etablerede forsikringer, at ændre (rimelige) bonusregler med henblik på at etablere et (endnu) mere rimeligt bonusfordelingsprincip.

Forsikringer med forskellige garanterede grundlagsrenter kunne tænkes placeret i forskellige grupper, for så vidt angår fordeling af rentebonus. I så fald bør der ligeledes etableres særskilte rentebonusudjævningshensættelser for hver rentebonusgruppe. Etableringen af særskilte rentebonusgrupper med dertil hørende rentebonusudjævningshensættelser indebærer, at der for hver gruppe fastsættes en særskilt rentebonussats. På denne måde vil det være muligt at lade forsikringer, der repræsenterer høj finansiel risiko, betale herfor.

De eksisterende forsikringer, der i dag beregnes på 5 pct.-grundlagsrente, har imidlertid via de allerede indbetalte præmier med margener betalt til opbygning af de eksisterende reserver, bl.a. bonusudjævningshensættelser og basiskapital, der bl.a. har til formål at sikre de garanterede ydelser. Der kan således argumenteres for, at disse forsikringstagere implicit allerede har betalt for rentegarantien, for så vidt angår de allerede opbyggede hensættelser.

For de allerede etablerede forsikringer er det imidlertid ikke nødvendigvis de allerede indbetalte præmier, der udgør et problem, men de fremtidige præmier, der nu indbetales i en periode, hvor det kan være svært at opnå en forrentning, der kan leve op til den lovede forrentning. Det skal derfor overvejes, om det ikke er tilstrækkeligt alene at indføre en rentegarantibetaling for nytegning og eventuelt for nye præmier. I denne forbindelse er det nødvendigt at analysere de genplaceringsrisici, som det enkelte selskab er udsat for, for så vidt angår de allerede indbetalte præmier.

I tabel 3.1 er givet en oversigt over mulighederne for at finansiere rentegarantibetaling for så vidt angår eksisterende opsparing og fremtidige indbetalinger.

Tabel 3.1

Oversigt over finansieringsmuligheder for rentegarantien knyttet til allerede eksisterende opsparing henholdsvis fremtidige indbetalinger

Rentegaranti

knyttet til

Rentegaranti finansieres af
  Egenkapital Bonusudjævningshensættelser Fradrag i
      Indbetaling Opsparing
Eksisterende

opsparing

Implicit

betaling*

Implicit

betaling**

  Kun ved bonus- reduktion **
Aftalte fremtidige indbetalinger på eksisterende forsikringer Implicit betaling* Implicit betaling** Kun ved bonus- reduktion Kun ved bonus- reduktion**
Forhøjelser og nye forsikringer Implicit betaling* Implicit betaling** Eksplicit og implicit betaling Eksplicit og implicit betaling**

* Kravet til solvens er dog principielt uafhængigt af grundlagsrentens størrelse.

** Løsningen kan kræve en opdeling af bonusudjævningshensættelserne.

3.4 Særlige forhold

3.4.1 Opsparing friholdt for realrenteafgift

Efter realrenteafgiftens indførelse i 1983 er afkastet af pensionsopsparing blevet pålagt en særlig afgift (realrenteafgift). Realrenteafgiften påhviler al pensionsopsparing, der er foretaget efter den 1. januar 1983. Således pålægges investeringsafkastet af visse aktivtyper realrenteafgift.

Det enkelte års realrenteafgiftssats, der anvendes ved beregning af realrenteafgift, giver i princippet mulighed for at de realrenteafgiftspligtige selskaber totalt kan opnå en gennemsnitlig forrentning, der overstiger inflationen med 3,5 pct., idet den fastlægges således, at det afkast, der overstiger inflationen med 3,5 pct., betales i afgift. Hvis denne gennemsnitlige forrentning i et år er mindre end inflationen med tillæg af 3,5 pct., fastsættes afgiftssatsen til nul. Konsekvensen af realrenteafgiftssatsberegningen er, at der i praksis bliver tale om en opnåelig forrentning, der kun overstiger inflationen med 3 pct., idet der ikke er mulighed for fremtidigt at foretage modregning for år, hvor den gennemsnitlige forrentning har været mindre end inflationen med tillæg af 3,5 pct.

De præmie- og indskudsbetalinger, der er foretaget før den 1. januar 1983, er fritaget for realrenteafgift og har således mulighed for at opnå en højere forrentning. Det kan synes urimeligt at pålægge disse indbetalinger en betaling for renterisiko, idet risikoen for disse forsikringer er mindre på baggrund af det højere afkast, de kan opnå.

Forsikringer med opsparing friholdt for realrenteafgift skal uanset forholdene vedrørende renterisiko bevare deres merforrentning, men denne merforrentning er ikke garanteret. I bemærkningerne til realrenteafgiftsloven anføres, at der skal tages et særligt hensyn til den opsparing, der er foretaget før den 1. januar 1983. Således har man ved fastlæggelse af overgangsordningen haft til formål at sikre, at selskaberne ved fastlæggelse af deres bonuspolitik i særlig grad lader afgiftsfritagelsen komme de forsikrede, hvis opsparing er foretaget inden den 1. januar 1983, til gode. Der vil imidlertid være mulighed for, således som det også fremgår af pkt. 6, i Finanstilsynets vejledning af 27. oktober 1989 om fastsættelse af bonusrenter, i et enkelt år at undlade en sådan fuldstændig konsistent fordeling af bonus. Der vil dog i så fald være en forventning til, at forholdet genoprettes, så snart der er mulighed for dette.

3.4.2 Forskellige udløbstidspunkter

Størrelsen af den renterisiko, selskaberne har påtaget sig, reduceres ved, at der er forskellige løbetider på de indgåede forsikringskontrakter, idet der herved sker en udjævning af kurstab og kursgevinster.

Uforudsete stigninger i omfanget af forsikringsbegivenheder kan B specielt i selskaber under afvikling B indebære en mulighed for, at der skal realiseres aktiver i en periode med kursfald. Disse forsikringsbegivenheder kan dog anses for uafhængige af kursen på aktiverne, hvorfor der ikke forventes et systematisk tab på baggrund af dette forhold.

3.4.3 Garanterede genkøbsværdier

Såfremt forsikringerne er tegnet med garanterede genkøbsværdier, er der ikke alene tale om, at ydelserne skal være sikrede på de aftalte udbetalingstidspunkter, men genkøbsværdierne skal på ethvert tidspunkt leve op til de minimumskrav, der følger af selskabets tegningsgrundlag. Den kursrisiko, der følger heraf, er der i et vist omfang taget højde for i forbindelse med de i 1994 fastlagte rammer for beregning af genkøbsværdier. Således har en lang række af selskaberne i dag mulighed for ved genkøb i en særlig dårlig kurssituation, i kraft af det såkaldte kursværn, at belaste kunden for det tab, selskabet får ved realisering af aktiver. Genkøbsværdien er således kun garanteret i de situationer, hvor kursværnet ikke træder i kraft.

Mange af de eksisterende forsikringer er tegnet på høj grundlagsrente uden et eksplicit kursværn. Ofte er de imidlertid kombineret med et fradrag på op til 7 pct. af hensættelsen, som kan dække en del af risikoen. Forsikringer uden et sådant fradrag er særligt risikofyldte ved store kursfald.

7. Jf. Finanstilsynets bekendtgørelse nr. 637 af 6. juli 1994 om kapitalgrundlag for livsforsikringsvirksomhed for forsikringsselskaber med vedtægtsmæssigt hjemsted her i landet.


Toppen af teksten Forige Næste Forside

Udgivet af Finanstilsynet februar 1998
Elektronisk version ved Net Bureauet