//Pyntelogo//
//Pyntelogo//

Rapport om forsikringsmæglervirksomhed


Bunden af teksten Forige Næste Forside

KAPITEL 6

Uddannelse 

Det følger af artikel 4, stk. 2, i Forsikringsmæglerhenstillingen, at forsikringsmæglere skal besidde generelle, handelsmæssige og faglige kundskaber og færdigheder.

Heri ligger et krav om, at en forsikringsmægler skal have en teoretisk og praksisk uddannelse.

Det foreslås, at man udformer loven på en sådan måde, at tilsyns-myndigheden bemyndiges til at fastsætte de nærmere regler for optagelse i forsikringsmæglerregisteret, jf. afsnittet Offentligt register.

Heraf bør fremgå, at det er en betingelse for at blive optaget i forsikringsmæglerregisteret, at pågældende har haft to års ansættelse på fuld tid i en forsikringsmæglervirksomhed eller i et forsikringsselskab med arbejdsopgaver, der kan antages at have givet praktisk kendskab til forsikringsmæglervirksomhed eller ved tilsvarende beskæftigelse at have opnået tilsvarende praktisk kunnen (praktisk uddannelse).

Det vil desuden være en betingelse, at pågældende fremlægger et eksamensbevis for bestået eksamen som henholdsvis livsforsikringsmægler/skadesforsikringsmægler efter regler fastsat af tilsynsmyndigheden.

For så vidt angår den teoretiske uddannelse, findes der i dag ingen egentlig forsikringsmægleruddannelse. Forsikringshøjskolen forestår i dag på forsikringserhvervets vegne at uddanne og efteruddanne salgskorpset i forsikringsselskaber.

Forsikringshøjskolen er ejet af forsikringserhvervet, og alle uddannelser og kurser finansieres af erhvervet selv.

Arbejdsgruppen har overvejet, på hvilken måde man kan tilrettelægge en uddannelse, der kan sætte deltagerne i stand til at fungere som forsikringsmæglere ved at sætte dem i stand til at foretage en selvstændig risikoanalyse, som kan danne grundlag for udarbejdelse af udbudsmateriale til visningen har gennemført eller gennemfører en praktisk uddannelse inden for faget.

Uddannelsen for skadesforsikringsmægleren/livsforsikringsmægleren foreslås at have følgende forløb:

Grunduddannelse

 

Forsikringsjura

 

Mæglermodul 1

 

Fagmodul 1
liv/skade

 

Fagmodul 2
liv/skade

 

Fag og metode
liv/skade

  

Mæglermodul 2

 

E K S A M E N

Arbejdsgruppen forudsætter, at deltagerne, inden den særlige mæglerud-dannelse påbegyndes, har erhvervet en solid forsikringsfaglig grunduddannelse. En sådan kan erhverves ved en erhvervsuddannelse i specialet forsikring (elevuddannelse). En anden baggrund kunne være de eksisterende arbejdsmarkedsuddannelser på forsikringsområdet suppleret med en række kurser på Forsikringshøjskolen. Arbejdsmarkedsuddannelserne, der er målrettet mod uddannelsesbehovene inden for forsikring, udbydes i dag af Forsikringshøjskolen. En tredie baggrund kunne være de eksaminerede sælgeruddannelser, som i dag kan erhverves på Forsikringshøjskolen. En fjerde baggrund kunne være en anden kompetencegivende uddannelse.

For såvel livsforsikringsmægleren som skadesforsikringsmægleren gælder, at man skal have gennemført en grunduddannelse og faget forsikringsjura, samt de to mæglermoduler, som er fælles for begge typer forsik-ringsmæglere.

Fagmodul 1 og 2, samt modulet Fag og metode vil inden for specialet livsforsikring bestå i en uddannelse i:

- de generelle pensionsforhold for privatkunden og

- de generelle pensionsforhold for erhvervskunden

- den samlede pensionsløsning - fag og metode.

Fagmodul 1 og 2, samt modulet Fag og metode vil for specialet skadesforsikring bestå i en uddannelse med tilbud i:

- landbrugets forsikringsbehov og - dækning

- virksomhedens typiske forsikringsbehov og - dækning

- virksomhedens særlige forsikringsbehov og - dækning

- privates forsikringsbehov og - dækning og

- fag og metode.

Mæglermodulerne vil sætte deltagerne i stand til at fungere som forsikrings-mægler.

Mæglermodulerne vil give en uddannelse i

- fuldmagts- og kommissionsregler

- mæglerens ansvar

- tilrettelæggelse af driften af forsikringsmæglervirksomhed

- gennemførelse af risikoanalyse

- udarbejdelse af udbudsmateriale samt gennemførelse af udbuddet

- analysering af forskellige tilbud fra forsikringsselskaber og

- rådgivning af kunden om valg af forsikringsløsning og leverandør.

Begge forsikringsmægleruddannelser vil blive afsluttet med en eksamen. Der er intet til hinder for, at en livsforsikringsmægler også kan uddanne sig til skadesforsikringsmægler og vice versa. Dette forudsætter, at livsforsikringsmægleren tager de specielle skadesforsikringsmoduler og vice versa samt afslutter med en eksamen.

Det påregnes, at uddannelsesforløbet for henholdsvis en skadesforsikringsmægler/livsforsikringsmægler vil vare 3 år. Hvis uddannelsen skal varetages af Forsikringshøjskolen, vil udgiften for uddannelsen pr. person andrage ca. 95.000 kr. Andre muligheder er ikke udelukket, men anses p.t. ikke for realistiske set i lyset af den forventede forholdsvis begrænsede efterspørgsel af uddannelsen.

Hvis pågældende, der starter på uddannelsen som forsikringsmægler, allerede har bestået en eksamineret sælgeruddannelse (exam. assurandør), er det tilstrækkeligt for at blive forsikringsmægler at tage de to mæglermoduler. Hvis den pågældende har en anden relevant uddannelse, vil der være mulighed for at overføre visse fag, så studietiden bliver kortere.

Arbejdsgruppen har estimeret, at uddannelsestilbuddene som henholdsvis skadesforsikringsmægler/livsforsikringsmægler vil være relevant for ca. 50 personer pr. år.


Toppen af teksten Forige Næste Forside

Udgivet af Finanstilsynet juni 1998
Elektronisk version ved Net Bureauet