BERETNING FRA FONDSRÅDET 2001


Forbedret prisbillede på Københavns Fondsbørs

Af adm. direktør Hans-Ole Jochumsen, Københavns Fondsbørs A/S

Københavns Fondsbørs har til opgave at skabe en dansk markedsplads, der er så attraktiv, at handelen i danske værdipapirer finder sted på denne markedsplads. Det er vores ambition at udvikle markedspladsen til glæde for investorerne, de noterede selskaber og andre udstedere, børsmæglerne samt vores aktionærer.

Samtidig internationaliseres værdipapirhandelen. Fra at være et nationalt anliggende er vi hurtigt på vej mod et sammenhængende internationalt marked. Og på internationale markeder er det sjældent de mindste spillere, der bestemmer reglerne. Således må Københavns Fondsbørs internationalisere den danske markedsplads, hvis den skal udvikles og være en del af det internationale marked.

Året 2001 har for Københavns Fondsbørs’ vedkommende været præget af store forandringer, hvad angår handelsinformation. Gennem flere forandringer er det lykkedes at forbedre prisbilledet markant. Et ønske, der står meget højt på ikke alene de internationale, men også de nationale investorers ønskeseddel.

Hvad bruger investorer prisbilledet til?

Prisbilledet skal give investorer værdifuld information på flere områder. For det første skal prisbilledet give investorer mulighed for hurtigst muligt efter hver handel at vurdere senest handlede pris, prisudviklingen over en periode og omsætningen. Denne information skal være af højeste kvalitet og skal være let at forstå. Det er derfor vigtigt, at der i videst muligt omfang kun sker indberetning til aktuelle priser, og at den volumen, der vises i prisbilledet, afspejler den reelle handlede mængde.

Støjkilder i prisbilledet foranlediget af de gamle regler for indberetning

De gamle regler for indberetning medførte flere uhensigtsmæssigheder i prisbilledet.

En kundeordre, der blev udført gennem flere handler i markedet, skulle først indberettes, når hele ordren var udført. Dette medførte i praksis mange indberetninger, der ikke længere var udtryk for en reel markedspris, såfremt prisenpå det pågældende papir havde ændret sig i løbet af den periode, hvor ordren blev udført.

Derudover blev handler, der var afregnet til de af Københavns Fondsbørs beregnede gennemsnitskurser kl. 15.30, indberettet i åbningstiden. Disse handler har ingen kursmæssig interesse og var kun med til at forstyrre i prisbilledet. 

Ligeledes var der ofte en stor forsinkelse på indberetninger fra indberetningspligtige, der ikke er medlemmer af Københavns Fondsbørs, idet de blot skulle indberette en handel inden for den pågældende børsdag. Indberetninger af handler, der er forsinkede, har heller ingen relevans i prisbilledet, idet de viste handler ikke er udtryk for en aktuel pris, og konsekvensen var, at markedet fremstod mere volatilt, end det reelt var.

Derudover medførte indberetningsreglerne, at den omsatte mængde, der blev vist i prisbilledet, ikke afspejlede den mængde, der reelt var omsat.

Konsekvens af støjkilder i prisbilledet

De støjkilder, der var i prisbilledet som konsekvens af de gamle indberetningsregler, medførte, at prisbilledet var meget lidt gennemskueligt. Prisbilledet var mere volatilt på grund af forsinkede indberetninger med mere.

Det var derfor vanskeligt for den private investor at få en klar information om den aktuelle pris. Den pris, der optræder som den senest betalte, kunne være en handel, der var indgået langt tidligere på dagen, såfremt denne handel var en indberetning fra et indberetningspligtigt ikke-medlem.

Derudover har internationale investorer savnet gennemsigtighed om likviditet, idet det var meget svært at gennemskue den mængde, der reelt var omsat. Det er meget vigtigt for Fondsbørsen at kunne tiltrække større udenlandske investorer, da de større danske institutionelle investorer i dag har en overvægt af danske aktier. Denne overvægt reduceres løbende, og til den resulterende lavere efterspørgsel fra disse investorer er det vigtigt at finde udenlandske investorer, der kan opveje.

For disse udenlandske investorer er det meget vigtigt, at handelsinformationen er let gennemskuelig.Dette var ikke tilfældet før den 1. juli 2001, som det er beskrevet tidligere. Den officielle omsatte volumen svarede ikke til de mængder, der reelt var omsat i markedet, og det var derfor svært for de udenlandske investorer at vurdere, hvor meget der kunne omsættes. På denne baggrund har mange større investorer tidligere valgt at undlade at investere i danske aktier eller at undervægte disse i porteføljerne.

Fondsbørsens (og Fondsrådets) tiltag

For at øge gennemsigtigheden i prisbilledet blev der den 1. juli 2001 gennemført ændringer i reglerne for indberetning af handler. Ændringerne medførte, at alle handler i dag kun skal indberettes én gang, og at alle ikke-aktuelle handler indberettes udenfor åbningstiden.

Helt konkret har ændringerne medført flere forbedringer i prisbilledet. Først og fremmest er det hensigten at opnå færre dobbeltindberetninger ved en mere aktiv anvendelse af ejerkategorimarkeringer, når der handles i markedet på vegne af kunder. Regelændringerne resulterer derved i, at færre handler indberetningsmæssigt går via egenbeholdning, inden der sker kundeafregning, og den officielle omsætning afspejler derved i højere grad den reelleomsætning.

Alle handler, der indberettes til de af Københavns Fondsbørs beregnede gennemsnitskurser, skal derudover indberettes udenfor åbningstiden, og disse »forurener« derfor ikke længere prisbilledet.

Endelig skal alle handler, der foretages af indberetningspligtige, der ikke er medlem af Københavns Fondsbørs, ligeledes indberettes udenfor Fondsbørsens åbningstid. Disse kunne før forstyrre prisbilledet, idet disse indberetningspligtige ikke var omfattet af fem minutters fristen for indberetninger, men blot indberettede deres handler i løbet af den pågældende børsdag.

Med de nye regler skabes et prisbillede, hvor alle de handler, der optræder i prisbilledet, så vidt muligt er udtryk for aktuelle kurser og afspejler den reelle omsatte mængde, og alle handler, der ikke er aktuelle, indberettes udenfor Fondsbørsens åbningstid.

Ændringerne medfører desuden en harmonisering af de regler, der gælder for de øvrige børser i NOREX alliancen, og det gør det derfor også nemmere for investorer at sammenligne informationer børserne imellem.

Effekt af nye indberetningsregler

Som en konsekvens af de ændringer, der er foretaget i indberetningsreglerne, er omsætningen på Københavns Fondsbørs faldet, men faldet i omsætningen er af mere teknisk karakter. Det ses, at omsætningen i systemet ikke falder ret meget, mens omsætningen af handler, der indberettes, er faldet markant efter 1. juli 2001. Dette skyldes hovedsageligt, at større kundehandler tidligere både blev indberettet, når de blev udført i markedet, og når medlemmet havde handlet hele den pågældende ordre. Det er i dag ikke længere tilladt at indberette disse handler mere end én gang.

Derudover er systemhandelsandelen også blevet mere retvisende. I og med, at en stor del af handlerne blev dobbeltindberettet, blev systemhandelsandelen kunstigt lav. Når prisbilledet nu er renset for disse indberetninger, er det også muligt at sammenligne systemhandelsandele med andre børser, herunder de øvrige NOREX børser. Det ses, at systemhandelsandelen på aktiemarkedet er forøget fra 50,4% i juni måned til 68% i juli måned, hvorefter andelen har ligget på over 70%.

Tidligere har det ikke været muligt at offentliggøre de enkelte medlemmers markedsandele, idet indberetningsreglerne gjorde, at omsætningen ikke afspejlede det, der reelt var handlet. Efter ændringerne i indberetningsreglerne er denne forhindring ikke længere til stede, og Fondsbørsen har i medfør heraf besluttet at offentliggøre markedsandele på aktiemarkedet fra januar 2002.

Som den vigtigste konsekvens af de ændrede indberetningsregler er prisbilledet på Fondsbørsen blevet mere gennemsigtigt. Det er i dag lettere for investorer at vurdere den mængde, der omsættes, idet handler og indberetninger afspejler dette. Derudover er det lettere for investor at overskue det historiske prisbillede og dermed vurdere sine investeringer i lyset heraf. Historiske data bliver i dag stillet gratis til rådighed via Fondsbørsens hjemmeside.

Det bør derfor i fremtiden være lettere for Fondsbørsen at tiltrække nye investorer og derved forøge interessen for danske værdipapirer, således at Københavns Fondsbørs kan fortsætte den positive udvikling, der har præget Fondsbørsen gennem de seneste år.


Udgivet af Finanstilsynet juni 2002
Elektronisk version ved Brandenborg a/s