//Pyntelogo//
//Pyntelogo//

Rapport om de forsikringsmæssige hensættelser i arbejdsskade


Bunden af teksten Forrige Næste Forside

BILAG 3

Oversigt over løbende ydelser i henhold til lov om forsikring mod følger af arbejdsskade

Dette bilag indeholder en oversigt over løbende ydelser i arbejdsskadeforsikring. Ydelserne er grupperet efter, om de stadig tildeles, eller om de er tildelt efter tidligere gældende lovgivning. Efter beskrivelsen af de forskellige ydelser er i parentes angivet den § i hensættelsesbekendtgørelsen, som omhandler ydelsen.

Af lovbekendtgørelse nr. 789 af 28. august 19961 om forsikring mod følger af arbejdsskade fremgår, hvilke typer af løbende ydelser der i dag kan tilkendes ved en arbejdsskade.

Erhvervsevnetab
Ifølge lovens § 32 tilkendes erstatning ved erhvervsevnetab, hvis erhvervsevnetabet er mindst 15%. Erstatningen tilkendes som en løbende ydelse, der løber indtil den erstatningsberettigede fylder 67 år, medmindre den kapitaliseres efter reglerne i § 43 i loven. Af disse regler fremgår, at erstatning for erhvervsevnetab på mindre end 50% normalt kapitaliseres. Hvis erhvervsevnetabet er på 50% eller derover, kan skadelidte anmode om at få kapitaliseret den del af erstatningen, der svarer til 50% erhvervsevnetab.
(§ 2 i hensættelsesbekendtgørelsen).

Efterladt ægtefælle
Har en arbejdsskade medført døden, kan den efterladte ægtefælle eller samlever få erstatning i form af en løbende ydelse ifølge lovens § 36. Den løbende ydelse til en efterladt ægtefælle er tidsbestemt, men der kan tildeles flere perioder. Hver periode kan højst fastsættes til 10 år. Dog kan ydelsen højst løbe til den erstatningsberettigede fylder 67 år. I følge lovens § 43 kan den erstatningsberettigede begære erstatningen kapitaliseret.
(§ 4 i hensættelsesbekendtgørelsen).

Efterladte børn
Har en arbejdsskade medført døden, kan efterladte børn få erstatning i form af en løbende ydelse ifølge lovens § 37. En løbende ydelse til et efterladt barn løber, indtil barnet fylder 18 år; der er dog mulighed for at forlænge ydelsen til det fyldte 21. år, hvis barnet er under uddannelse.
(§ 5 i hensættelsesbekendtgørelsen).

I den tidligere lov nr. 79 af 8. marts 1978 på området var der mulighed for at få ménerstatning udbetalt som en løbende ydelse.

Menerstatning
Ifølge lovens § 28 kunne skadelidte få menerstatning udbetalt som livsvarig løbende ydelse, hvis mengraden var på 50% eller derover. Denne mulighed eksisterede indtil 1. april 1987.
(§ 3 i hensættelsesbekendtgørelsen).

Endnu tidligere havde man lovbekendtgørelse nr. 137 af 26. april 1968 om forsikring mod følger af ulykkestilfælde.

Invaliditetserstatning
Ifølge lovens § 32 havde skadelidte efter en arbejdsskade mulighed for at få invaliditetserstatning. Denne erstatning havde form af en livsvarig løbende ydelse, der løb så længe skadelidtes erhvervsevne var forringet med 5% eller derover. Renten nedsættes, på nær enkelte undtagelser, med 25%, når rentenyderen fylder 67 år.
(§ 6, stk. 1 og 2, i hensættelsesbekendtgørelsen).

Efterladt ægtefælle
Af lovens § 39 fremgår, at erstatningen til en efterladt ægtefælle, når ulykkestilfældet havde medført døden, havde form af en livsvarig løbende ydelse, der nedsættes med 25%, når den efterladte fylder 67 år. Gifter den efterladte sig igen, bortfalder den tilkendte rente, og den efterladte får et beløb, der svarer til 3 års rente. Ophører det nye ægteskab, kan den efterladte søge om igen at få renten udbetalt, dog kan renten tidligst genoptages 3 år efter udbetalingen af beløbet svarende til de 3 års rente.
(§ 6, stk. 2 og 5, i hensættelsesbekendtgørelsen).

Efterladte børn
Af lovens § 39 fremgår desuden, at eventuel løbende ydelse til efterladte børn løber, indtil barnet bliver 18 år.
(Udgået i hensættelsesbekendtgørelsen, da ydelser tilkendt efter denne paragraf er udløbet senest april 1996).

 

1. I lov om sikring mod følge af arbejdsskade (nr. 278 af 13. maj 1998), der har afløst denne lovbekendtgørelse, blev der ikke indført nye løbende ydelser.


Toppen af teksten Forrige Næste Forside

Udgivet af Finanstilsynet august 1999
Elektronisk version ved Net Bureauet