2012

Hver anden førstegangsforælder oplever markant fald i indtægten på grund af barslen

26.06.2012

Når danskerne får deres første barn, betyder det ændringer i privatøkonomien for mange. En ny undersøgelse fra Penge- og Pensionspanelet viser, at 50 pct. har oplevet et fald i indtægten på grund af deres barsel. I gennemsnit drejer det sig om godt 8.300 kr. mindre om måneden, som disse førstegangsforældre har i indtægt.

Undersøgelsen viser også, at halvdelen af de nye børnefamilier ikke har en opsparing til uforudsete udgifter fx til en dyr tandlæge regning eller hvis køleskabet går i stykker.

Men der er hjælp at hente hos Penge- og Pensionspanelet. På panelets webguide kan man læse mere om privatøkonomien, når man får sit første barn og hvad man skal være opmærksom på, for at gøre sin økonomi ”babyklar”.

”Penge- og Pensionspanelets nye undersøgelse viser, at folks månedlige udgifter gennemsnitligt stiger med knap 3.700 kr. efter at de har fået de-res første barn. Og i snit bruger forældrene godt 15.800 kr. på babyudstyr det første halve år efter, at de har fået deres første barn. Det kan mærkes på husholdningsbudgettet og det gør det vigtigt, at man forbereder sig på sin nye økonomiske situation”, siger sociolog og fuldmægtig Louise Skjødsholm fra Penge- og Pensionspanelets sekretariat.

De gode råd kan ses på Penge- og Pensionspanelets hjemmeside www.ppp.dk/barn

Se pressemeddelelsen i pdf

 

Fakta fra undersøgelsen

Penge- og Pensionspanelet har gennemført en undersøgelse blandt danskere, der indenfor de seneste 36 måneder, er blevet forældre for første gang. Undersøgelsen viser blandt andet, at:

  • 50 pct. har oplevet et fald i indtægten på grund af deres barsel. I gennemsnit drejer det sig om 8.258 kr. om måneden for disse førstegangsforældre.
  • Deres månedlige udgifter er i gennemsnit steget med 3.678 kr.
  • Forældrene bruger i gennemsnit 15.796 kr. på babyudstyr før og i det første halve år efter fødslen.

Se hele undersøgelsen her