Redegørelse om påbud til Sparekassen Danmark - Undersøgelse af lønpolitik og lønpraksis

Finanstilsynet har i forbindelse med en temaundersøgelse på aflønningsområdet i 2023 undersøgt Sparekassen Danmarks lønpolitik og lønpraksis. Formålet med undersøgelsen var at undersøge, om de omfattede institutters lønpolitikker og lønpraksis understøtter en sund og effektiv risikostyring.

Sammenfatning

Finanstilsynet vurderer, at Sparekassen Danmarks lønpolitik på en række centrale områder ikke lever op til aflønningsreglerne. Finanstilsynet har derfor udstedt fire påbud til Sparekassen Danmark om at tilpasse lønpolitikken og eventuelt tilknyttede retningslinjer.

Kriterier for fast løn

Et pengeinstitut skal gøre det klart i lønpolitikken, hvilke forhold der har betydning for fastsættelsen af den faste løn til samtlige ansatte i virksomheden. Det er med til at sikre en klar og transparant lønpolitik.

Finanstilsynet vurderer, at Sparekassen Danmarks lønpolitik ikke fastsætter kriterier for tildeling af fast løn til direktionen eller øvrige ledende medarbejdere, som ikke er omfattet af overenskomst. Forhold af betydning kan f.eks. være relevant erfaring, særlige kompetencer og ansvar. Sparekassen Danmark har modtaget et påbud om at fastsætte kriterier i lønpolitikken for fastsættelsen af fast løn til direktionen og øvrige ledende medarbejdere.[1]

Retningslinjer og kriterier for tildeling af variabel løn i politikken

Pengeinstitutter, der anvender variabel løn, skal i sin lønpolitik opstille klare og gennemsigtige kriterier for tildeling heraf af hensyn til at sikre en effektiv risikostyring og transparens omkring virksomhedens lønforhold. Det er desuden væsentligt, at lønpolitikken indeholder generelle retningslinjer for, hvordan den variable løn overholder kravene i lovgivning.

Finanstilsynet vurderer, at sparekassens lønpolitik ikke indeholder klare kriterier for, hvornår sparekassen tildeler variabel løn til direktionen og andre væsentlige risikotagere. Det kan potentielt skabe risiko for, at sparekassens tildeling af variabel løn bliver ad hoc-baseret og ikke er i overensstemmelse med sparekassens risikoprofil og den ønskede lønpraksis. Sparekassen Danmark har derfor modtaget et påbud om at uddybe bankens kriterier for, hvornår ansatte kan tildeles variabel løn.[2] Sparekassen Danmark har desuden fået et et påbud om at fastsætte retningslinjer i lønpolitikken, som sikrer, at den variable løn lever op til kravene i lovgivningen.[3]

Bestyrelsen i sparekassens kan ifølge lønpolitikken fravige rammerne efter et konkret skøn. Finanstilsynet vurderer, at lønpolitikken ikke er tilpasset sparekassens behov og langsigtede interesser i forhold til anvendelse af variabel løn. Sparekassen Danmark har modtaget et påbud om, at tilpasse lønpolitikken, så den afspejler bankens reelle lønpraksis og behov for anvendelse af variabel løn, således at lønpolitikken ikke kan fraviges.[4]

 

[1] Påbuddet er givet i medfør af § 9, stk. 3, nr. 5, i bekendtgørelse nr. 1242 af 10. juni 2021 om lønpolitik og aflønning i pengeinstitutter, realkreditinstitutter, fondsmæglerselskaber, investeringsforvaltningsselskaber, investeringsforeninger og visse holdingvirksomheder (aflønningsbekendtgørelsen).

[2] Påbuddet er givet i medfør af § 9, stk. 3, nr. 5, i aflønningsbekendtgørelsen.

[3] Påbuddet er givet i medfør af § 9, stk. 2, i aflønningsbekendtgørelsen.

[4] Påbuddet er givet i medfør af § 9, stk. 3, nr. 1 og 5, i aflønningsbekendtgørelsen.