//Pyntelogo//
//Pyntelogo//

Rapport om betaling for rentegaranti.


Bunden af teksten Forside

Resumé

I de anvendte beregningsgrundlag for livsforsikringsselskaber er der fastsat en grundlagsrente, som anvendes ved beregningen af sammenhængen mellem præmier og ydelser. Grundlagsrenten er normalt en garanteret forrentning, som selskabet er forpligtet til at forrente de opsparede hensættelser med. Grundlagsrenten skal derfor fastsættes tilpas lavt B på +den sikre side* B således at der normalt forekommer renteoverskud. Dette renteoverskud udloddes som bonus eller henlægges som ufordelt bonus i en bonusudjævningshensættelse til senere bonusudlodning. Endvidere vil en vis del af overskuddet blive henlagt til egenkapitalen.

Mange selskaber har i dag tegnet forsikringer med to forskellige grundlagsrenter. Mest almindeligt er det, at selskaberne har en bestand af forsikringer med en rentegaranti på 4,5 pct. (beregningsgrundlaget G 82 5 %.), og en bestand af forsikringer med en rentegaranti på 2,5 pct. (beregningsgrundlaget G 82 3 %), men der er også enkeltforsikringer, hvori begge grundlagsrenter indgår.

Aktiverne til dækning af forpligtelserne ejes af livsforsikringsselskabet og er normalt ikke opdelt på de enkelte forsikringstagere, men er én aktivmasse, hvis afkast alle er +fælles* om. Den enkeltes opsparede hensættelse forrentes herved med en gennemsnitsrente baseret på afkastet af selskabets samlede investeringer.

Selskabernes brug af gennemsnitsrenteprincippet indebærer, at der har været rejst spørgsmål om, hvorvidt der bør stilles nærmere krav til selskaberne angående forsikringstagernes betaling for de forskellige garantier, der gives.

I rapporten gennemgås først retsgrundlaget og den hidtidige praksis på området. Herefter analyseres, hvilke forhold der kan/bør indgå i modeller for beregning af en eventuel betaling for rentegaranti, og nogle konkrete modeller herfor opstilles. Endelig gennemgås spørgsmålet om, hvilke forsikringstagere der i givet fald bør betale for rentegaranti, samt hvorledes en sådan betaling kan ske.

Rapporten viser, at beregningen af en pris for en given rentegaranti kan modelleres på flere forskellige måder afhængig af den indfaldsvinkel, der anlægges. Alle de beskrevne modeller tager udgangspunkt i en forsikringsmatematisk prisfastsættelse af rentegaranti, dvs. prisen sikrer, at præmier og ydelser i gennemsnit balancerer.

Der kan ikke peges på én +korrekt* model for betaling for en rentegaranti, men der vil være en række modeller, der afspejler de bagved liggende indfaldsvinkler. De beskrevne modeller kan ikke opfattes som en udtømmende liste over mulighederne, men alene anvendes som et idékatalog over nogle grundlæggende metoder til beregning af betaling for rentegaranti.

Modelberegningerne viser dog samstemmende, at specielt en vedvarende lav inflation i størrelsesordenen 2 pct. eller derunder må give anledning til, at selskaberne nærmere vurderer, om der på tilstrækkelig vis sikres de forskellige kundegrupper en rimelig behandling i den nuværende situation, hvor der ikke skelnes mellem kundegrupper med forskellige garantirenter.

Modelberegningerne fører i øvrigt til nogenlunde ensartede prisforskelle mellem prisen for rentegarantier på henholdsvis 2,5 pct.og 4,5 pct. Med en inflation på 2 pct. viser modellerne en prisforskel i størrelsesordenen 1,5 - 3 pct. af præmierne. Selve merbetalingen for en rentegaranti på 4,5 pct. i forhold til 2,5 pct. kan eksempelvis beregnes som en procentdel af præmierne eller som en procentdel af livsforsikringshensættelserne.

Eksisterende forsikringer vil ikke normalt kunne pålægges en eksplicit betaling for rentegaranti, idet forsikringsaftalerne ikke åbner mulighed herfor. En eventuel merbetaling kan imidlertid opkræves implicit i forbindelse med udlodning af bonus.

I henhold til lovgivningen skal livsforsikringsselskabernes aktier normalt opgøres til markedsværdi. Et generelt kursfald vil således betyde, at aktiverne som helhed falder i værdi, mens dette ikke vil være tilfældet for så vidt angår størrelsen af livsforsikringshensættelserne. Der er således behov for, ud over stillingtagen til betaling for forskellen i rentegaranti, at der tages stilling til, hvor store reserver der er behov for i forbindelse med fremtidige udsving i afkastet af de indgåede investeringer, således at der ikke opstår en situation med manglende egenkapital.


Toppen af teksten Forside

Udgivet af Finanstilsynet februar 1998
Elektronisk version ved Net Bureauet