Virksomhedsregnskab og beretning fra Finanstilsynet 2000
 
  Forrige Side
Gå til Bunden
Gå til Forsiden
Næste Side
 
 

B I L A G 4

Deltagelse i nationale råd, nævn og udvalg

Garantiudvalget
Finanstilsynet nedsatte i 2000 Garantiudvalget, der skal belyse tekniske og juridiske problemstillinger vedrørende garantier og bonusanvendelse i livsforsikring. Udvalget er nedsat på baggrund af de seneste års debatter og lignende om garantier, hvor det bl.a. har været drøftet, om livsforsikringsprodukterne var tilknyttet en årlig rentegaranti eller en ydelsesgaranti. Det har desuden været overvejet, hvordan der kan ske ændringer i bonusanvendelsen. Endvidere skal udvalget overveje spørgsmål vedrørende betingede garantier. Udvalget skal behandle problemstillinger på et så generelt niveau, at det sikres, at der ikke opstår risiko for, at udvalget overskrider grænsen for egentligt tilsynsarbejde eller domstolsafgørelser.

Markedsværdiudvalget
Økonomiministeren nedsatte i 1998 Markedsværdiudvalget med den opgave dels at udarbejde en model for ændring af de nuværende værdiansættelsesregler for obligationer, således at man også på dette område anvender markedsværdier, dels at udarbejde retningslinier for værdiansættelse af forpligtelserne (passiverne), således at opgørelsen af passivsiden harmonerer med, at alle aktiverne opgøres til markedsværdi.

Udvalget skulle endvidere analysere eventuelle problemer for pensionsinstitutterne med at opfylde de tilsagn, der baserer sig på en forrentning på mindst 5 %. Udvalget afgav i den forbindelse den 15. marts 1999 ”Rapport om pensionsafkastbeskatning, renteudvikling og afgivne garantier” til økonomiministeren.

I forlængelse af denne rapport anmodede Markedsværdiudvalget om en udtalelse fra Forsikringsrådet om rækkevidden af Finanstilsynets indgrebsmuligheder i kapitel 15 og 27 i lov om forsikringsvirksomhed. Forsikringsrådet skulle specielt tage stilling til forholdet mellem bestande med forskellige rentegarantier. Forsikringsrådet afgav denne udtalelse til Markedsværdiudvalget den 30. august 1999.

Markedsværdiudvalget har i 2000 udviklet en model til opgørelse af livsforsikringsforpligtelserne, hvor der opdeles i værdien af de afgivne garantier og værdien af bonusforpligtelserne.

Arbejdsgruppe vedrørende realkreditlovens balanceprincip
Finanstilsynet nedsatte i 1997 en arbejdsgruppe vedrørende realkreditlovens balanceprincip under ledelse af Finanstilsynet og med deltagelse af Realkreditrådet, Danmarks Nationalbank og Økonomiministeriet.

Udvalget konkluderede, at der er behov for at øge balanceprincippets fleksibilitet, og at det er reglerne vedrørende obligationsudstedelse og styring af likviditets-, rente- og valutarisici, der er behov for at modernisere.

Udvalgets efterfølgende arbejde viste, at den mest hensigtsmæssige måde at gøre dette på er ved at rammelovgive i realkreditloven og placere detailreguleringen i obligationsbekendtgørelsen. I overensstemmelse hermed blev der den 3. december 1999 fremsat ændringsforslag til realkreditloven indeholdende forslag til ny balanceprincipregulering.

Udvalget arbejdede gennem hele 2000 med udarbejdelsen af en ny obligationsbekendtgørelse, som blev udstedt i slutningen af året.

Udvalg om revision af forsikringsaftaleloven
Justitsministeren nedsatte i 1999 et udvalg, som nærmere skulle vurdere behovet for at modernisere og ajourføre den nuværende forsikringsaftalelov fra 1935. Dette arbejde forventes færdiggjort inden udgangen af år 2002. Udvalgets første opgave var dog at komme med et forslag til ændringer i dækningsomfanget i ulykkes- og sygeforsikringer. Det konkrete ønske om at ændre på disse regler var motiveret af Højesterets dom af 29. juni 1998 (Sklerose-dommen). Højesteret udtalte, at der ikke var dækning for en i policen konkret angivet sygdom (sklerose), idet forsikringstageren havde sklerose, inden forsikringen blev tegnet, på trods af, at forsikringstager havde givet fuldstændige oplysninger til brug for forsikringstegningen, og at der på tegningstidspunktet ikke var diagnosticeret sklerose. Forsikringstager havde en speciallægeerklæring fra tegningstidspunktet, som sagde, at forsikringstager ikke havde sklerose. Denne opgave blev løst ved indførelsen af § 120 a i forsikringsaftaleloven. Udvalgets formand er landsdommer Lars Lindencrone Petersen, Østre Landsret.

Udvalg om arbejdsskadeforsikringsområdet
Socialministeren nedsatte i 1999 et udvalg, der skal overveje administrationen af arbejdsskadeområdet m.v. med det formål at smidiggøre udviklingen af arbejdsskadeområdet. Der skal specielt tages stilling til ulykkesdefinitionen og dennes anvendelse på arbejdsskadeforsikringsområdet. Administrationen af ulykkesdefinitionen har i de seneste år givet anledning til megen kritik. Resultatet af udvalgets overvejelser forventedes oprindeligt at foreligge senest den 1. juli 2000, men det endelige resultat forventes først nu at foreligge omkring juli 2001. Udvalgets formand er kommitteret i Socialministeriet, Finn Svarrer.

Udvalg om økonomisk kriminalitet og datakriminalitet
Som led i regeringens handlingsplan af 3. juni 1997 mod økonomisk kriminalitet nedsatte justitsministeren i oktober 1997 et udvalg om økonomisk kriminalitet og datakriminalitet. Udvalget har til opgave at fremkomme med forslag, der kan tage højde for den udvikling, som de ændrede økonomiske kriminalitetsmønstre og den moderne teknologi fører til. Finanstilsynet deltager som Økonomiministeriets repræsentant i udvalget og i en række underudvalg, der blev nedsat på udvalgets første møde med henblik på at belyse særlige spørgsmål inden for kommissoriet. I år 2000 blev der afgivet delbetænkning om ”Transaktioner mellem nærtstående parter”. Arbejdet i såvel hovedudvalget som i en række af underudvalgene pågår stadig.

Kontaktudvalget om økonomisk kriminalitet
Skatteministeren offentliggjorde den 5. maj 1999 en rapport fra Koordineringsudvalget om bekæmpelse af økonomisk kriminalitet mod det offentlige. Koordineringsudvalget, som blev nedsat i december 1997, bestod af repræsentanter for 9 ministerier og kommunerne.

Regeringen besluttede i forbindelse med offentliggørelsen af Koordineringsudvalgets rapport, at det tværgående samarbejde i udvalget videreføres som et kontaktudvalg, og at der i tilknytning hertil nedsættes en tværgående arbejdsgruppe, som skal stå for den operationelle del af det fortsatte samarbejde mellem myndighederne om bekæmpelse af økonomisk kriminalitet.

Finanstilsynet indtrådte i oktober 1999 som Økonomiministeriets repræsentant i ovennævnte kontaktudvalg.

Grønlandsudvalget
I henhold til § 10 i bekendtgørelse om realkreditforhold i Grønland er der nedsat et stående udvalg til at følge, rådgive og bistå ved tilsyn med realkreditinstitutters långivning i Grønland. Finanstilsynet har formandskabet, og Grønlands Hjemmestyres Økonomidirektorat samt de långivende realkreditinstitutter er repræsenteret i udvalget. Der afholdes halvårlige møder på skift hos Finanstilsynet og i Grønland.

Udvalg vedrørende papirløs tinglysning
Finanstilsynet deltager i Justitsministeriets udvalg, der har til opgave at vurdere mulighederne for at indføre "papirløs" tinglysning samt en lempelse af tinglysningslovens regler om ekstern terminaladgang. Udvalget afgav i 2000 betænkning nr. 1394 om papirløs tinglysning.

Finanstilsynets Rådgivende Regnskabsudvalg for kreditinstitutter og fondsmæglerselskaber
Udvalget blev oprettet i november 1998 og erstattede det hidtidige Rådgivende Regnskabsudvalg for pengeinstitutter. Udvalget består ud over Finanstilsynet af repræsentanter for Finansrådet, herunder Lokale Pengeinstitutter, Realkreditrådet, Børsmæglerforeningen, Den Danske Fondsmæglerforening, Danmarks Nationalbank, Københavns Fondsbørs, Foreningen af Statsautoriserede Revisorer og Foreningen Registrerede Revisorer FRR og Revisionschefkredsen.

Det Rådgivende Regnskabsudvalg er oprettet som et hovedudvalg, hvori der drøftes principielle og mere politisk betonede regnskabsmæssige spørgsmål af relevans for såvel pengeinstitutter og realkreditinstitutter som fondsmæglerselskaber.

Til mere virksomhedsspecifikke spørgsmål er der nedsat specialudvalg.

I 1999 blev der nedsat 2 specialudvalg. Det ene specialudvalg kom med forslag til ændrede regnskabsregler for realkreditinstitutter. Dette arbejde udmundede i udstedelse af en ny regnskabsbekendtgørelse med tilhørende vejledning for realkreditinstitutterne. Det andet specialudvalg kom med forslag til nøgletal for pengeinstitutter, realkreditinstitutter og fondsmæglerselskaber.

Revisionsudvalg
Revisionsudvalget er et permanent udvalg, der under Finanstilsynets ledelse drøfter principielle spørgsmål vedrørende revisionsbestemmelser for de finansielle virksomheder.

Udvalget består af repræsentanter fra henholdsvis Foreningen af Statsautoriserede Revisorer og Foreningen Registrerede Revisorer FRR (eksterne revisorer) og Revisionschefkredsen (interne revisorer) for hver af de berørte instituttyper.

Arbejdsgruppe om regnskabsregler for forsikringsselskaber og pensionskasser
Arbejdsgruppen er en permanent gruppe og består af repræsentanter for Forsikring & Pension, Foreningen af Statsautoriserede Revisorerer, Foreningen Registrerede Revisorer FRR og Den Danske Aktuarforening. Arbejdsgruppen ledes af Finanstilsynet.

Arbejdsgruppen drøfter principielle og mere politisk betonede regnskabsmæssige spørgsmål af relevans for såvel forsikringsselskaber som pensionskasser.

 
  Forrige Side
Gå til Toppen
Gå til Forsiden
Næste Side
 


Udgivet af Finanstilsynet april 2001

Copyright Finanstilsynet. Må citeres med kildeangivelse .