Banker må ikke inddrive gæld i sociale ydelser

Banker må som den helt overvejende regel ikke inddrive gammel gæld fra kunder ved at modregne i de sociale ydelser, hvis kunderne ikke har andre midler.

Det slår Finanstilsynet fast i en ny fortolkning af reglerne for modregning, der er udarbejdet efter en drøftelse med pengeinstitutternes organisationer.

”Som udgangspunkt er det i strid med god skik reglerne, hvis pengeinstitutterne modregner i sociale ydelser, som er nødvendige for at opretholde en beskeden levefod,” siger Annette Bjaaland Andersen fra Finanstilsynets forbrugerkontor.

Pengeinstitutterne må heller ikke modregne i beløb, der ved en fejl går ind på kundens tidligere NemKonto, når kunden har skiftet til et andet institut. Det har Finanstilsynet gennem de senere år set flere eksempler på.

Den nye fortolkning åbner dog op for, at bankerne kan modregne i mindre, bevilgede overtræk, der ydes kort tid før de sociale ydelser indgår på kontoen.

”Det skal være sådan, at institutterne eksempelvis kan yde kredit sidst på måneden for at en kunde kan dække de nødvendige leveomkostninger. Det sikrer vi på denne måde,” siger Annette Bjaaland Andersen.

Læs fortolkningen her (pdf)