Hvad er insiderhandel?

Når en person har en informationsfordel i form af intern viden, som personen udnytter ved f.eks. køb eller salg af et finansielt instrument, eller når en person deler sin informationsfordel ved at give et tip til en anden person, er der tale om insiderhandel.

Ved insiderhandel sker der misinformation, som kan mindske de øvrige investorers tillid til markedet til skade for markedets integritet. Ved insiderhandel opstår der informationsasymmetri mellem den viden, som den manipulerende person har, og den viden, resten af markedet har.

 

Forbuddet mod insiderhandel finder anvendelse, når en person, som er i besiddelse af intern viden, opnår en urimelig fordel ved at indgå i markedstransaktioner i overensstemmelse med sin viden for egen eller tredjemands regning.

 

Forbuddet mod insiderhandel bliver overtrådt i det øjeblik, en person afgiver en ordre eller giver et tip på baggrund af viden, som ikke er tilgængelig for det øvrige marked. Handelsordrer, der er afgivet, før en person kommer i besiddelse af intern viden, er ikke insiderhandel. En annullering eller ændring af en handelsordre eller et forsøg på dette kan dog være insiderhandel, hvis personen, der foretager annulleringen eller ændringen, var i besiddelse af intern viden på det pågældende tidspunkt.

 

Overtrædelse af forbuddet mod insiderhandel bliver straffet med fængsel i indtil 1 år og 6 måneder. Under særligt skærpende omstændigheder straffes insiderhandel med fængsel i indtil 6 år. I den seneste dom for insiderhandel fik to personer henholdsvis 30 og 60 dages ubetinget fængsel. Du kan læse om dommen i Finanstilsynets seneste nyhedsbrev her.

 

Forbuddet mod insiderhandel gælder alle personer lige fra ansatte hos en børsnoteret virksomhed til den almindelige borger, der har fået et tip af en anden person.

 

Besiddelse af intern viden

Besiddelse af intern viden forudsætter, at en person har fået og forstået den information, der kan kvalificeres som intern viden. Det er derimod ikke et krav, at personen har forstået, at informationen har karakter af intern viden.

 

Det er tilstrækkeligt, at personen burde have forstået, at den information, som vedkommende er bekendt med, ikke var offentliggjort og ville være væsentlig for personens modpart, dvs. at denne information kunne kvalificeres som intern viden.

 

En person skal tage højde for al viden, som er tilgængelig for vedkommende i kraft af stilling og involvering i det pågældende projekt eller i den pågældende hændelse.

 

Udnyttelse af intern viden

Når en person, der handler, besidder intern viden, er der ifølge markedsmisbrugsforordningen en formodning om, at vedkommende har udnyttet denne interne viden.

 

En person har mulighed for at afkræfte formodningen ved konkret at føre bevis for, at den interne viden ikke har haft indflydelse på vedkommendes beslutning om at handle.

 

Samtidig kan en handelsadfærd dog fælde en person for insiderhandel, hvis handelsadfærden indikerer, at vedkommende har udnyttet sin informationsfordel. Finanstilsynet ser ofte, at en person lige pludselig begynder at handle med aktier eller går ud og realiserer et stort tab, selvom vedkommende normalt holder på aktier i længere tid.

  

Finanstilsynets undersøgelser af insiderhandel 

 

Finanstilsynet kan undersøge sager om potentiel insiderhandel i flere situationer:

 

  • Finanstilsynet modtager en underretning fra en værdipapirhandler eller en markedsplads (f.eks. en bank eller Nasdaq Copenhagen). Bankerne skal f.eks. optage samtaler med deres kunder.

  • Finanstilsynets egne overvågningssystemer alarmerer en sagsbehandler i Finanstilsynet om potentiel insiderhandel.

  • Finanstilsynet modtager en henvendelse fra en whistleblower.

  • Finanstilsynet får mistanke om insiderhandel i forbindelse med en anden undersøgelse, f.eks. af oplysningsforpligtelser.

     

Finanstilsynet indhenter ofte insiderlister i forbindelse med sine undersøgelser af potentielle overtrædelser. Finanstilsynet kan på den baggrund tjekke, om personerne på insiderlisten har handlet med finansielle instrumenter.

 

En person behøver dog ikke at optræde på en insiderliste for at komme i Finanstilsynets søgelys. Finanstilsynet kan også politianmelde en person for insiderhandel, selvom det ikke lykkes at identificere en forbindelse mellem den person, der handler, og personer, der optræder på insiderlisterne.

  

Skriftlig anerkendelse

En børsnoteret virksomhed skal sikre, at de personer, der er optaget på den projektbaserede og permanente insiderliste, skriftligt anerkender de juridiske og lovgivningsmæssige pligter, der følger af at være optaget på en insiderliste, og kendskabet til de sanktioner, der er knyttet til insiderhandel. Et eksempel til brug for indhentelse af skriftlig anerkendelse findes her.

 

Finanstilsynet kræver, at personen på insiderlisten foretager sig noget aktivt ved skriftlig anerkendelse. Elektronisk bekræftelse vil være tilstrækkelig, hvorimod en automatisk e-mail-løsning (f.eks. kvittering for modtaget eller læst e-mail) ikke vil være tilstrækkelig.

 

Finanstilsynet bemærker, at det ikke undskylder en insiders ulovlige adfærd, at vedkommende ikke har modtaget eller læst e-mailen fra den børsnoterede virksomhed. En insider kan være kommet i besiddelse af intern viden på anden vis, f.eks. mundtligt til et møde.