Påtale til ChemoMetec A/S for mangelfuld offentliggørelse af intern viden

Finanstilsynet har den 7. juli 2020 påtalt ChemoMetec A/S for at overtræde pligten i artikel 17, stk. 1, i markedsmisbrugsforordningen, idet selskabet offentliggjorde den interne viden om en ledelsesændring på en måde, som ikke muliggjorde en fuldstændig, korrekt og rettidig vurdering af den interne viden.

Sagsforløbet

Den 29. november 2019 afholdt bestyrelsen i ChemoMetec A/S (herefter »ChemoMetec« eller »selskabet«) et bestyrelsesmøde, hvor den daglige ledelse blev drøftet. Forud for bestyrelsesmødet havde ChemoMetec været i kontakt med en person, der tidligere havde været ansat som administrerende direktør i selskabet, om hans mulige interesse i en genansættelse.

På mødet traf ChemoMetecs bestyrelse en principbeslutning om at opsige den daværende administrerende direktør og rette fornyet henvendelse til den tidligere direktør. Selskabet foretog ikke en vurdering af, om oplysningerne udgjorde intern viden.

Kort tid efter bestyrelsesmødets afslutning blev bestyrelsesformanden kontaktet af den daværende direktør, der havde fået kendskab til, at der netop havde været afholdt et bestyrelsesmøde, hvor den daglige ledelse af selskabet var på agendaen.

På baggrund af henvendelsen valgte bestyrelsesformanden kort tid efter henvendelsen at offentliggøre en selskabsmeddelelse. Det fremgik af selskabsmeddelelsen, at bestyrelsen havde truffet beslutning om ændring i direktionen, og at ny direktør forventedes at kunne tiltræde snarest muligt.

Den 1. december 2019 offentliggjorde ChemoMetec endnu en selskabsmeddelelse, der indeholdt flere detaljer omkring bestyrelsens beslutning.

ChemoMetec oplyste indledningsvis til Finanstilsynet, at selskabet betragtede oplysningerne om principbeslutningen som intern viden, og at betingelserne for udsættelse af offentliggørelsen af den interne viden var opfyldt. Efterfølgende oplyste ChemoMetec, at selskabet fortsat betragtede betingelserne for udsættelse for opfyldt, men at selskabet ikke vurderede, at oplysningerne om principbeslutningen var tilstrækkeligt specifikke til at udgøre intern viden. Det skyldtes, at beslutningen ikke var tiltænkt at blive ført ud i livet med kort varsel, men derimod var indledningen til en proces med henblik på at finde en ny direktør.

Finanstilsynets vurdering

Finanstilsynet bemærker, at det afgørende kriterium for, om oplysninger kan klassificeres som specifikke, er, at der er en reel mulighed for, at det, som oplysningerne vedrører, vil indtræde. Finanstilsynet vurderer, at afskedigelsen af den daværende administrerende direktør med rimelighed kunne forventes at indtræde på det tidspunkt, hvor bestyrelsen traf en principbeslutning om at afskedige direktøren. Finanstilsynet vurderer ikke, at det kan føre til et andet resultat, at der var tale om en principbeslutning. Det skyldes, at principbeslutningen alene var betinget af, at selskabet kunne finde en ny eg-net direktør, og der var som følge heraf en reel mulighed for, at forholdet ville indtræde.

Det er en forudsætning for at kunne anvende udsættelsesadgangen, at det børsnoterede selskab klassificerer en oplysning som intern viden og træffer konkret beslutning om at udsætte offentliggørelsen heraf. Et selskab kan ikke efterfølgende vurdere, at betingelserne for udsættelse var opfyldt. Finanstilsynet vurderer derfor, at forudsætningerne for at udsætte offentliggørelsen ikke var tilstede. Finanstilsynet vurderer dog, at den interne viden efter omstændighederne blev offentliggjort hurtigst muligt, idet ChemoMetec offentliggjorde en selskabsmeddelelse kort tid efter bestyrelsesmødet den 29. november 2019, hvoraf det fremgik, at bestyrelsen havde truffet beslutning om ændring i direktionen.

Finanstilsynet bemærker, at det ikke fremgik af selskabsmeddelelsen, som ChemoMetec offentliggjorde den 29. november 2019, hvilken beslutning som bestyrelsen havde truffet og hvorfor, herunder om der var tale om en egentlig afskedigelse eller en intern rokering. Det fremgik heller ikke, om direktionen f.eks. dækkede over den administrerende direktør eller økonomidirektøren. Disse oplysninger blev først offentliggjort den 1. december 2019. Finanstilsynet vurderer derfor, at, uanset at den interne viden blev offentliggjort hurtigst muligt, blev den ikke offentliggjort på en måde, som muliggjorde en fuldstændig, korrekt og rettidig vurdering af den interne viden.

På den baggrund og ud fra en samlet vurdering af flere forhold har Finanstilsynet påtalt ChemoMetec for overtrædelse af artikel 17, stk. 1, i markedsmisbrugsforordningen.