Opbevaring af legitimationsdokumenter i tilfælde af outsourcing af kundeidentifikations- og legitimationsprocedure - Lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask af udbytte og finansiering af terrorisme §§ 17-18, jf. § 23

Finanstilsynets afgørelse af 11. april 2008

Afgørelse
Finanstilsynet har meddelt en finansiel virksomhed (her kaldet den ansvarlige virksomhed), at der i tilfælde af outsourcing af kundeidentifikations- og legitimationsproceduren i henhold til hvidvaskloven ikke stilles krav om, at kopi af legitimationsdokumenter opbevares hos den ansvarlige virksomhed.

Sagsfremstilling
En finansiel virksomhed havde outsourcet kundeidentifikations- og legitimationsproceduren i henhold til hvidvaskloven til en koncernforbundet anden finansiel virksomhed. I forbindelse hermed opstod der spørgsmål om den ansvarlige virksomheds adgang til identifikations- og kontroloplysninger og anden relevant dokumentation samt om, hvorvidt oplysninger og dokumentationsmateriale skulle være til stede hos den ansvarlige virksomhed. 

Retligt grundlag
Lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask af udbytte og finansiering af terrorisme §§ 17 og 18 giver mulighed for, at den ansvarlige virksomhed under visse betingelser kan undlade at indhente oplysninger om en kundes identitet m.v. efter § 12, stk. 1-4, når disse oplysninger stilles til rådighed af tredjemand.

I henhold til lovens § 23 stk. 1 skal den ansvarlige virksomhed opbevare identitetsoplysninger i mindst 5 år efter, at kundeforholdet er ophørt. Kopi af legitimationsdokumenter, der er indhentet i medfør af §§ 12, 14, 18 og 19, kan opbevares.

Vurdering
Finanstilsynet har vurderet, at de oplysninger, som skal være til stede hos den ansvarlige virksomhed, alene er de identitetsoplysninger, der efter § 23, stk. 1, 1. punktum skal opbevares i mindst 5 år.

Der er således ikke noget krav om, at kontroloplysninger og relevant dokumentation, der er omfattet af § 23, stk.1, 2. punktum, opbevares hos den ansvarlige virksomhed. Det forudsættes dog, at den ansvarlige virksomhed kan kræve at få dette materiale forelagt i henhold til aftalen med tredjemand, jf. § 18.