Afgørelse vedrørende Tryg A/S’s årsrapport for 2014

Indledning

Finanstilsynet har foretaget en delvis regnskabskontrol af årsrapporten, herunder koncernregnskabet for Tryg A/S’ (herefter benævnt Tryg eller selskabet) årsrapport for 2014. Dette er sket som led i den kontrol af finansielle virksomheders årsrapporter, som Finanstilsynet udfører i medfør af § 83, stk. 2, i lov om værdipapirhandel m.v. Trygs årsrapport for 2014, der er offentliggjort i henhold til § 27, stk. 7, i lov om værdipapirhandel m.v., og som omfatter års- og koncernregnskabet, er for koncernregnskabets vedkommende aflagt efter International Financial Reporting Standards (IFRS), som godkendt af EU-Kommissionen, og i henhold til IFRS-bekendtgørelsen for finansielle virksomheder. Moderselskabets årsregnskab er aflagt efter lov om finansiel virksomhed og regnskabs-bekendtgørelsen. Årsrapporten for 2014 er revideret af Deloitte, Statsautoriseret Revisionspartnerselskab, og er påtegnet uden forbehold eller supplerende oplysninger.

Afgørelse

Det er Finanstilsynets vurdering, at Trygs årsrapport for 2014 indeholder følgende fejl:

Oplysninger om goodwill

Tryg har i koncernregnskabet for 2014 indregnet en goodwill på 542 mio. kr., svarende til 4,9 pct. af egenkapitalen og ca. 1 % af koncernens samlede aktiver. Det vurderes, at der er tale om en væsentlig regnskabspost. Koncernen mangler en række oplysninger i henhold til IAS 36, afsnit 134, i årsrapporten, herunder:

i) Den regnskabsmæssige værdi af goodwill, som er allokeret til selskabets enkelte pengestrømsfrembringende enheder, jf. IAS 36, afsnit 134 (a)

ii) Oplysninger om alle primære forudsætninger, dvs. de forudsætninger, som genindvindingsværdien for de enkelte pengestrøms-frembringende enheder er mest følsomme overfor, jf. IAS 36, afsnit 134 (d)(i)

iii) En beskrivelse af ledelsens metode til opgørelse af den eller de værdier, som er tildelt hver primær forudsætning, jf. IAS 36, afsnit 134 (d)(ii)

iv) Den værdi, der er tildelt de primære forudsætninger i forbindelse med opgørelse af kapitalværdien for Securator, jf. IAS 36, afsnit 134 (f)(ii)

v) Det beløb, hvormed den værdi, der er tildelt de primære forudsætninger, skal ændres efter indarbejdelse af eventuelle følgevirkninger af ændringen på de andre variabler, som anvendes til måling af genindvindingsværdien, for at Securators genindvindingsværdi kommer til at svare til den regnskabsmæssige værdi, jf. IAS 36, afsnit 134 (f)(iii)

Henset til, at årsrapporten for 2015 ifølge Trygs finanskalender forventes offentliggjort allerede den 21. januar 2016, skal Finanstilsynet i medfør af § 197 i lov om finansiel virksomhed, jf. § 83, stk. 2, i lov om værdipapirhandel m.v., fremadrettet påbyde selskabet at rette dette forhold i årsrapporten for 2015. Dette indebærer, at der i årsrapporten for 2015 skal gives følgende oplysninger:

- Den regnskabsmæssige værdi af goodwill, som er allokeret til de pengestrømsfrembringende enheder, (jf. IAS 36, afsnit 134 (a))

- Oplysninger om alle primære forudsætninger, dvs. de forudsætninger, som genindvindingsværdien for de enkelte pengestrøms-frembringende enheder er mest følsomme overfor, herunder combined ratio, (jf. IAS 36, afsnit 134 (d)(i))

- En beskrivelse af ledelsens metode til opgørelse af de værdier, som er tildelt hver primær forudsætning, herunder om disse er i overensstemmelse med eksterne kilder eller historisk erfaring. Og hvis dette ikke er tilfældet, hvordan og hvorfor disse afviger fra eksterne kilder eller historiske erfaringer, (jf. IAS 36, afsnit 134 (d)(ii))

- Den værdi, der er tildelt de primære forudsætninger ved beregning af kapitalværdien for Securator, (jf. IAS 36, afsnit 134 (f)(ii))

- Det beløb, hvormed den værdi, der er tildelt de primære forudsætninger, skal ændres efter indarbejdelse af eventuelle følgevirkninger af ændringen på de andre variabler, som anvendes til måling af genindvindingsværdi, for at Securators genindvindingsværdi kommer til at svare til den regnskabsmæssige værdi, (jf. IAS 36, afsnit 134 (f)(iii))

Læs hele afgørelsen her