Sagsbehandlingstider for Finanstilsynets hvidvaskinspektioner

Sagsbehandlingstider generelt

  • Finanstilsynet gennemfører en række inspektioner i finansielle virksomheder hvert år.
  • Målsætningen er, at en inspektion skal være afsluttet med endelig inspektionsrapport og redegørelse til virksomheden senest otte måneder efter afsendelse af indkaldelsesbrev til virksomheden. Hovedparten af inspektionerne overholder denne frist, men nogle gange er det desværre ikke muligt. Årsagen kan f.eks. være omfanget af virksomhedens overtrædelser, og Finanstilsynets overvejelser om, hvorvidt Finanstilsynet skal udstede et administrativt bødeforelæg til virksomheden (på hvidvaskområdet) eller indgive en politianmeldelse til National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK).
  • Virksomheden vil blive underrettet, hvis en inspektion forventes at trække ud.

Særligt om hvidvaskinspektioner

Inspektionerne i forhold til forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering i finansielle virksomheder er såkaldte funktionsinspektioner. Her påser Finanstilsynet, om virksomhederne overholder hvidvaskloven.

Er der tale om en on-site-inspektion, vil Finanstilsynet inden afslutningen af denne orientere virksomheden om de reaktioner, som Finanstilsynet forventer at give virksomheden på baggrund af inspektionen. Virksomheden modtager efterfølgende udkast til rapport i høring, som virksomheden har mulighed for at kommentere. Virksomheden kan altid kontakte Finanstilsynet med spørgsmål til udkastet, inden den afgiver sit høringssvar. Læs mere om forløbet af on-site-hvidvaskinspektioner.

Målsætningen om, at en inspektion i en finansiel virksomhed skal være afsluttet indenfor otte måneder gælder også på hvidvaskområdet.

Finanstilsynet har desuden fra den 1. juli 2022 på anbefaling fra Regelforum indført en særlig målsætning på hvidvaskområdet. Finanstilsynet sender udkast til rapport i høring hos virksomheden senest tre måneder efter, at enten

  • on-site-delen af inspektionen er afsluttet
  • virksomheden har eftersendt materiale, som Finanstilsynet har bedt om i forbindelse med inspektionen.

Hvis det ikke er muligt at sende rapporten i høring indenfor fristen på tre måneder, vil Finanstilsynet orientere virksomheden om, hvornår den kan forvente at modtage udkast til rapport.

Fristen på tre måneder kan være vanskelig at overholde. Det gælder bl.a., hvis virksomheden efter on-site-delen af inspektionen sender omfattende nyt materiale, eller hvis virksomheden vurderes at have foretaget omfattende overtrædelser af hvidvaskloven, og Finanstilsynet f.eks. skal afklare, om virksomheden skal have et administrativt bødeforelæg eller politianmeldes til National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK).

Information om opfyldelse af sagsbehandlingsfrister på hvidvaskområdet vil komme kvartalsvis og kunne følges som i figur 1. Tallene lægges første gang på hjemmesiden i januar 2023 og vil vedrøre de inspektioner, som er indledt i andet halvår (3. og 4. kvartal) af 2022.