Gennemførelse af en hvidvaskinspektion

Finanstilsynet bruger forskellige tilsynsmetoder til at undersøge, om virksomhederne overholder hvidvaskloven.

Den mest benyttede metode er on-site-inspektioner. Her påser Finanstilsynet, om virksomheden overholder de centrale pligter i henhold til hvidvaskloven.

En on-site-inspektion forløber typisk som følger:

  1. Inspektionen indkaldes. Dette sker typisk 1-3 måneder før inspektionen.
  2. Inspektionen gennemføres på virksomhedens adresse. Den kan dog også under særlige omstændigheder foregå virtuelt. Ved afslutningen af on-site-delen af inspektionen får virksomheden besked om, på hvilke områder den kan forvente at få tilsynsreaktioner. Der kan dog være områder, hvor virksomheden f.eks. skal eftersende materiale, og hvor Finanstilsynet først efter gennemgang af dette kan afgøre, om området giver anledning til en tilsynsreaktion.
  3. Når on-site-delen af inspektionen er gennemført, udarbejder Finanstilsynet en rapport, som virksomheden får i høring.
  4. Efter eventuelle ændringer i rapporten på baggrund af virksomhedens svar modtager virksomheden endelig rapport og redegørelse. Virksomheden har pligt til at offentliggøre redegørelsen på sin hjemmeside. Redegørelsen er en opsummering af Finanstilsynets tilsynsreaktioner.
  5. Virksomheden får typisk tre måneder til at efterleve påbud. Herefter gennemgår Finanstilsynet virksomhedens dokumentation for, at det er sket.
  6. Når Finanstilsynet vurderer, at virksomheden har efterlevet alle påbud, betragtes inspektionsforløbet som afsluttet.