Hver fjerde har økonomiske tømmermænd i januar

19.01.2021

Julemad, julegaver og nytårsløjer trækker godt på dankortet og betyder at januar kan blive en hård måned med en slunken pengepung. For godt hver fjerde af os er det netop scenariet, for 24 % af danskerne svarer ja til at de ofte oplever en strammere økonomi i januar pga. julen. 

”Julen er traditionen tro en dyr post på budgettet, så derfor er det positivt at flertallet trods alt har polstret kontoen, så de ikke mærker de store efterdønninger. Sammenligner vi med vores tidligere undersøgelser, så er tallet faktisk faldet lidt fra 29 % i 2018 og det tyder på, at vi er blevet bedre til at håndtere julens udgifter”, siger Louise Skjødsholm, der er specialkonsulent i finansielt forbrug ved Rådtilpenge.dk i Finanstilsynet.

De unge og kvinderne mærker julens efterdønninger mest

Undersøgelsen viser også, at der er flest under 40 år som oplever at økonomien strammer i årets første måned. 33 % af de 18-29 årige og 32 % af de 30-39 årige svarer ja på spørgsmålet. Ud over alder er der også forskel på om kønnene oplever julens udgifter stramme i januar eller ej. 29 % af kvinderne svarer ja, hvor kun 20 % af mændene svarer ja til spørgsmålet.

”Det er ikke så overraskende, at der er flest kvinder som kan mærke det på pengepungen i januar måned. De agerer ofte chef for familiens julegaver og juleindkøb og derfor giver det god mening, at de oplever at julens udgifter trækker godt på kontoen”, siger Louise Skjødsholm.   

De økonomiske tømmermænd er mere udbredt blandt københavnerne i modsætning til nordjyderne

Undersøgelsen viser også, at der er flest i hovedstaden som har oplevet økonomiske tømmermænd og færrest i Nordjylland. 27 % af københavnerne svarer ja til, at de ofte oplever en strammere økonomi pga. julen, hvor andelen blandt nordjyderne kun er på 20 %.

Rådtilpenge.dk har tre gode råd til at starte det nye år op med en sundere konto:

  1. Opret en julekonto i januar og sæt et fast beløb af hver måned.
  2. Lug ud og drop de abonnementer og medlemsskaber du alligevel ikke får brugt.
  3. Lav en madplan og start med at handle stort ind en gang om ugen. Så sparer du både tid og penge, og undgår for mange impulskøb.

Find flere sparetips på www.raadtilpenge.dk.

Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup blandt 2056 danskere på 18 år eller derover. Undersøgelsen er gennemført i perioden 24. november -  4. december 2020.

Undersøgelsen fra Kantar Gallup kan findes her.

For yderligere information:

Kontakt specialkonsulent i finansielt forbrug ved Rådtilpenge.dk i Finanstilsynet Louise Skjødsholm, på telefon 33 55 83 06, e-mail lsh@ftnet.dk