Arv: Hvis I får børn uden at være gift

I et papirløst samliv, har et nyfødt barn ikke blot konsekvenser for jeres hverdag, men også for hvordan familien er stillet, hvis en af jer dør.

Børnene modtager nemlig som  udgangspunkt hele arven og i mange tilfælde også udbetalinger fra pensionsordninger og forsikringer. Sikrer I ikke hinanden, kan den efterladte derfor risikere at måtte sælge jeres hjem for at kunne udbetale arven til børnene.

Opret testamente for at sikre hinanden og børnene

Nu, hvor I har børn, så arver de som udgangspunkt alt – sammen med eventuelle børn fra tidligere forhold. Din samlever arver ikke efter dig, medmindre du opretter et testamente

Det kan betyde, at din samlever er nødt til at sælge boligen, for at børnene kan få udbetalt deres arv. Er børnene under 18 år, skal pengene forvaltes efter særlige regler og kan ikke bruges til at forsørge familien.

Tjek din pension og forsikring – hvem får pengene?

Har du ikke aftalt andet med dit pensions- eller forsikringsselskab, får din ”nærmeste pårørende” udbetalt penge, når du dør.

Din samlever er din ”nærmeste pårørende”, hvis I har boet sammen i to år, eller I bor sammen og venter, har eller har haft barn sammen. Hvis aftalen med dit selskab er fra før 1.1.2008, så dækker begrebet dog normalt ikke din samlever.

Sådan får din samlever del i udbetalingen

Hvis ikke din samlever allerede er dækket, skal du kontakte dit pensionsselskab for at få begunstigelsen opdateret. Når I bor sammen og har børn sammen, bør I indsætte ”nærmeste pårørende” som begunstiget.

Indsætter du ”nærmeste pårørende” som begunstiget, vil papirerne følge din situation. Går I en dag fra hinanden, får din tidligere samlever ikke udbetalt penge efter dig, men derimod jeres børn, som nu er dine ”nærmeste pårørende”.

Krydslivsforsikring kan give ekstra sikkerhed

Med børn inde i billedet kan der være ekstra behov for at sikre hinanden i tilfælde af død. Med en krydslivsforsikring kan I sikre hinanden en skattefri udbetaling, der ikke tæller med i arven.

Overvej at få en samejekontrakt

I kan forebygge mange forviklinger ved at oprette en samejekontrakt. Det er fx en god ide, når I får børn og har fælles økonomi. Med en samejekontrakt kan I på forhånd aftale, hvordan I vil dele jeres ting, hvis I en dag går fra hinanden. Kontakt en advokat for at få hjælp til at udforme samejekontrakten. 

Se, hvad du bør overveje, hvis I en dag går fra hinanden.