Fællesøkonomi: Gode råd til økonomien i ægteskabet

Det er en god idé at lave aftaler om jeres økonomi i fællesskab. Her finder du gode råd til, hvad I skal tænke over med fællesøkonomien, når I indgår ægteskab.

Aftal økonomien - fællesøkonomi eller ej

  1. Vælg en forvalter

    Selvom I er enige om, hvordan økonomien skal koordineres, behøver begge parter ikke nødvendigvis at have styr på alt hele tiden. Det kan være en god idé at lægge ansvaret hos en "økonomiforvalter", der har det forkromede overblik.

  2. Få styr på fællesøkonomien

    Find ud af, hvordan I vil dele udgifterne. I kan fx vælge

    Model 1: 100% fællesøkonomi, hvor I puljer alle jeres penge.

    Model 2: I deler fællesudgifter 50/50 og hver især beholder resten af jeres indtægt til "lommepenge"

    Model 3: I deler fællesudgifter i forhold til jeres indkomst (den, der tjener mest betaler mest) og beholder resten af hver jeres indtægt til "lommepenge"

    Der er både fordele og ulemper ved alle 3 former for fællesøkonomi, og alle par har deres måde at styre økonomien på. Det handler om, hvad der er det mest rigtige for jer at gøre i jeres situation. Det vigtigste er at I aftaler økonomien i fællesskab.

    I kan fx tænke over:

    • Hvis I har 100% fællesøkonomi, vil din ægtefælle kunne se hvad du bruger af penge på tøj og fornøjelser.
    • Skal den der tjener mest også have flest "lommepenge", eller ønsker I at I har lige mange penge til fornøjelser/ferier? 
    • Hvis én af jer eller I begge har børn fra tidligere forhold, bør I overveje hvordan I vil dele børnenes udgifter.
  3. Lav et fælles budget

    Den bedste måde, at få jeres fællesøkonomi til at hænge sammen, er at lægge et realistisk budget, så jeres fælles forbrug ikke løber løbsk.

    Rådtilpenge.dk har udarbejdet en budgetskabelon, som kan være en hjælp, når I skal lægge budget.

    Prøv budgetskabelon

  4. Opret en fælles budgetkonto

    Nogle af jeres fælles regninger skal betales én gang i kvartalet eller én gang om året. Det kan derfor være en hjælp for jeres fælles økonomi, hvis I opretter en fælles budgetkonto.

    Med en budgetkonto kan I fordele alle årets fælles faste udgifter ligeligt på alle månederne. I overfører et fast beløb til budgetkontoen hver måned - og det beløb bliver brugt til at betale jeres fælles faste regninger.

    Hvis I vil oprette en fælles budgetkonto, kan I få jeres bank eller sparekasse til at hjælpe jer med det.

  5. Tilmeld regninger til betalingsservice

    Tilmeld alle faste udgifter til Betalingsservice (Nets). Så trækkes pengene automatisk på kontoen, når regningen skal betales. Så undgår I giro-gebyr og eventuelle rykkergebyrer.

  6. Start opsparing til nye livsfaser

    Når I har overblik over jeres økonomi, er det en god idé at afstemme jeres forventninger til fremtiden. Har I ønsker om at få børn, købe ejerbolig eller lignende, kan I med fordel begynde at spare op.

    I kan oprette en opsparingskonto i jeres bank eller sparekasse og se i jeres budget, hvad I har råd til at spare op hver måned. Så er I også forberedt på uforudsete udgifter.

    Få opsparingsanbefalinger med Råd til din Livsfase