icon_tool_info_solid_notransp icon_forbrugslaan icon_aegteskab icon_arbejdsliv icon_arrow_left_3099 icon_arv_testamente icon_bank icon_boernefamilie icon_flytning icon_forsikring icon_gaeld icon_huskoeb icon_investeringspapir icon_opsparing icon_papirloest_forhold icon_pension icon_skilsmisse icon_sparetips icon_test_livssituation icon_tool_facebook icon_tool_facebook icon_tool_arrow_down icon_tool_arrow_left icon_tool_arrow_right icon_tool_arrow_up icon_tool_close icon_tool_facebook icon_tool_hamburger icon_tool_acc_expanded icon_tool_acc_expanded icon_tool_minus icon_tool_plus icon_tool_acc_expanded icon_tool_search icon_tool_twitter icon_tool_instagram icon_tool_youtube icon_tool_podcast icon_unge_oekonomi icon_vaerktoej

Slip af med dine pengebekymringer

20.07.17 af Morten Holm Steinvig

Synes du, at du bekymrer dig for meget om penge? Følg disse fem råd og få lettet de pengebekymringer, der tynger dine skuldre.

  1. Brug færre penge, end du tjener

    Det er en tommelfingerregel, der er lige så simpel og indlysende, som den er svært at overholde. Så længe du bruger flere penge, end du tjener, skubber du gælden videre til næste måned og næste måned igen. Vi mennesker er for optimistiske om vores egen fremtid, vi tror, at vi tjener mere i fremtiden, og at vores fremtidige jeg ikke har så meget brug for pengene, som vi har lige nu og her. Sådan går det bare sjældent. Vær i stedet lidt pessimistisk om fremtiden.
     
    Hvis du har for store faste udgifter til fx husleje, abonnementer og transport, må du skære benhårdt i de udgifter for at balancere din konto. Hvis du bruger for mange penge på de variable udgifter som mad, tøj og det sjove, må du spænde livremmen bedre ind. Lær at stoppe impulskøb her.
  2. Følg dit budget


    Budgetter er nemme at lægge, og beskytter dig mod ubehagelige økonomiske overraskelser i form af de store regninger, du kun betaler få gange om året. Det sværeste ved et budget er at overholdet budgettet. Den bedste måde at overholde sit budget på, er at holde øje med dit forbrug. Hvis du mest har lyst til at lukke øjnene og ikke tør se på dit kontoudtog, afgiver du kontrollen med din privatøkonomi.  
  3. Spar op hver måned


    Hvis du bruger færre penge end du tjener, kan du spare de penge op, som er tilbage i budgettet eller kontoen. Opsparing beskytter dig mod bekymringer på to måder.
     
    Spar op til en reserve til uforudsete udgifter som fx en ekstra stor tandlægeregning eller hvis køleskabet går i stykker. Når du har en reserve, føler du dig mere sikker, og du skal ikke smide penge ud af vinduet på renter, som hvis du skal låne til penge til at dække den uforudsete udgift.
     
    Du kan også spare op til de store ting, der ikke er en del af dit normale budget. Det kan fx være, at du vil spare op til en stor rejse, en sofa eller andre ting du går og drømmer om i hverdagen. Her er nogle tips til hvordan du kommer i gang med opsparingen.
  4. Lån ikke til forbrug


    Vejen til en dårlig økonomi, er brolagt med forbrugslån. Hvis du låner til forbrugsvarer, bruger du også flere penge end du tjener. Med mindre du skal købe noget dyrt og nødvendigt her og nu, som fx en bil som er svær at spare op til, bør du ikke låne til noget, hverken ferier, tøj eller elektronik, men i stedet spare op til det du vil købe. Læs mere om hvorfor forbrugslån sjældent er en god ide.
  5. Sørg for du er godt forsikret


    Hvis du gerne vil slippe for at tænke for meget på pengesager, er det alfa og omega at du er ordentligt forsikret. Forsikringer koster penge, men det kan også blive en dyr affære for dig, hvis du er uheldig og ikke har en forsikring.
     
    Ud over indboforsikringer, der dækker tyveri og skader, bør du som minimum også have en forsikring mod ulykker, og en forsikring der dækker, hvis du skader andre eller deres ejendele. Hvis du er nervøs for arbejdsløshed, bør du være medlem af en A-kasse.
     
    Hvis du ikke kan tåle at gå meget ned i indkomst, kan du også købe en lønforsikring. Du kan blive klogere på nogle af de nødvendige forsikringer her.