icon_tool_info_solid_notransp icon_forbrugslaan icon_aegteskab icon_arbejdsliv icon_arrow_left_3099 icon_arv_testamente icon_bank icon_boernefamilie icon_flytning icon_forsikring icon_gaeld icon_huskoeb icon_investeringspapir icon_opsparing icon_papirloest_forhold icon_pension icon_skilsmisse icon_sparetips icon_test_livssituation icon_tool_facebook icon_tool_facebook icon_tool_arrow_down icon_tool_arrow_left icon_tool_arrow_right icon_tool_arrow_up icon_tool_close icon_tool_facebook icon_tool_hamburger icon_tool_acc_expanded icon_tool_acc_expanded icon_tool_minus icon_tool_plus icon_tool_acc_expanded icon_tool_search icon_tool_twitter icon_tool_instagram icon_tool_youtube icon_tool_podcast icon_unge_oekonomi icon_vaerktoej

Snyd ikke dig selv i årsopgørelsen for 2015

08.03.16 af Morten Holm Steinvig

Her er en hurtig guide til de skattefradrag, som det typisk kan betale sig for dig at være opmærksom på i din forskudsopgørelse. Rigtigt mange af dine skatteoplysninger bliver i dag automatisk indberettet til SKAT, og det er smart og nemt for en skatteborger. Men lad det ikke være en sovepude. Der kan være fejl i din skatteopgørelse for 2015, og der kan være ting, som du selv skal oplyse gennem TastSelv, for at undgå at du snyder dig selv for skattefradrag. Skattefradrag er et beløb af din indkomst, som du ikke behøver betale skat af. Det er altså penge, som du kan spare i skat. Årsopgørelsen for 2015 er klar den 14. marts.

Husk håndværkerfradrag (servicefradrag) – rubrik 460

Du kan få et fradrag på op til 15.000 kr. for håndværkerens arbejdsløn, så længe at fradraget er for en ydelse, som er godkendt af SKAT. På Skat.dk kan du finde en liste over godkendte ydelser. Fradraget skal du selv indberette på TastSelv på Skat.dk. Du skal have betalt for håndværkerens arbejde senest den 29. februar i 2016 for at kunne få håndværkerfradrag for 2015. Hvis du har glemt at indberette håndværkerfradraget for tidligere år, kan du stadig nå at indberette det for 2014, 2013 og 2012.

 

Husk kørselsfradrag (befordringsfradrag) – rubrik 51

Har du mere end 12 km hver vej i transport mellem din bolig og din arbejdsplads, kan du få et kørselsfradrag, hvis du selv betaler for transporten. Fradraget gælder for alle transportformer, både for bil, cykler og offentlig transport. Beløbet kan være fortrykt i din selvangivelse for 2015, og det kan være beregnet gennem TastSelvs eget system, men derfor er det alligevel en god ide, at du selv tjekker at kilometertallet og antallet af dage er korrekte. Husk at måle ud fra den faktiske rejserute og ikke efter fugleflugtslinjen. Der findes forskellige korttjenester på nettet, som kan hjælpe dig med at finde det korrekte antal kilometer. Det kan løbe op i overraskende store beløb henover et år, hvis du er pendler.

 

Husk donationer til velgørenhed – rubrik 55

Har du doneret pengegaver til velgørende foreninger, fonde, stiftelser, institutioner og religiøse samfund, der er godkendt af SKAT, kan du få et fradrag. Skattefradraget omfatter alle småbeløb, men kan maksimalt være på op til 15.000 kr. Hvis dine pengegaver er doneret med dit CPR-nummer, burde de være fortrykt på din selvangivelse, men tjek en ekstra gang, om det er de rigtige beløb.

 

Husk rejsefradrag – rubrik 53

Rejsefradraget dækker rejseudgifter til kost, logi og småfornødenheder på ind- og udlandsrejser i forbindelse med dit arbejde. Du kan kun få rejsefradrag, hvis du ikke også får skattefri rejsegodtgørelse. Sagt på en anden måde, du kan ikke få rejsefradrag, hvis din arbejdsgiver allerede har dækket dine rejseudgifter. Hvis du har fået en skattefri rejsegodtgørelse, som er mindre end SKATs satser (det vil sige, at din arbejdsgiver ikke har dækket dine udgifter fuldstændigt), kan du få et fradrag for forskellen mellem din udgift og fradragssatsen. Du skal så selv lægge det ekstra beløb til i rubrik 53. Læs nærmere om reglerne og satserne på Skat.dk under rubrik 53.

 

Ret din forskudsopgørelse for 2016

Hvis du alligevel er logget ind på Skat.dk, kunne du slå to fluer med et smæk og dermed undgå et skattesmæk næste år. Det gør du ved på samme tid at rette i din forskudsopgørelse for 2016. Det er smartere at tilrette forskudsopgørelsen nu end senere på året. Retter du først senere, kan du komme til at bruge de penge, som du har fået udbetalt for meget, hvis dit fradrag har været for stort. Og så har du færre penge til resten af året. Det kan fx være en god ide at tjekke din forskudsopgørelse for 2016, hvis du for nyligt har omlagt lån til en lavere rente. I så fald kan du trække et mindre rentebeløb fra i skat. Det er vigtigt, at du får de rette fradrag, så du hverken betaler for lidt eller for meget i skat.