Finanstilsynets erfaringer med danske SIFI- og ikke-SIFI-institutters muligheder for at udstede kapital-og SNP i perioder med begrænset markedsadgang på de finansielle markeder

Finanstilsynet har samlet erfaring fra de seneste perioder med begrænset markedsadgang på de finansielle markeder. Formålet er at skærpe danske institutters opmærksomhed på kapital- og gældsplanlægning og samtidig dele erfaring i forhold til adgangen til de finansielle markeder i situationer med uro på de finansielle markeder.

Mulighederne for at hente ny eller refinansiere eksisterende kapital- og gældsinstrumenter på de finansielle markeder kan være begrænsede i perioder. Danske institutter har historisk udstedt få eller ingen instrumenter i perioder med hård stress på de finansielle markeder. Både i foråret 2020 under COVID-19, og især under Finanskrisen var danske institutters markedsfinansiering begrænset.

Finanstilsynet har i et notat samlet væsentlige erfaringer i forhold til de seneste perioder med begrænset markedsadgang, hvor de finansielle markeder i perioder har været kendetegnet ved lav gennemsigtighed i priser, faldende risikoappetit blandt investorer og generel manglende investorinteresse for den finansielle sektor.

Læs notatet: Begrænset markedsadgang for danske SIFI- og ikke-SIFI-institutter under et hårdt stress-scenarie

Finanstilsynet har sendt udkast til vejledning vedrørende Finanstilsynets forventninger til penge- og realkreditinstitutters overdækning på NEP- og gældsbufferkravet i høring. Som udgangspunkt betragter Finanstilsynet det fornuftigt at have en overdækning på NEP- og gældsbufferkravet, som er tilstrækkeligt til at sikre, at NEP- og gældsbufferkravet opfyldes i tider, hvor muligheden for at hente ny eller refinansiere eksisterende kapital- og gældsinstrumenter på de finansielle markeder er begrænset. Spørgsmålet om markedsadgang er i denne forbindelse centralt.