Midlertidig fravigelse af pligter inden for regnskabsreglerne og selskabslovgivningen på Finanstilsynets område

Erhvervsministeren har udstedt en ny bekendtgørelse om fravigelse af pligter inden for regnskabs- og selskabslovgivning på Finanstilsynets område. Årsagen er, at der som reaktion på COVID-19 bl.a. er indført et forbud mod afholdelse og deltagelse i større offentlige arrangementer. Forbuddet gør, at mange virksomheder ikke kan gennemføre generalforsamlingen, hvor årsrapporten skal godkendes. Det betyder, at nogle virksomheder ikke kan overholde de frister, der gælder for indsendelse af årsrapporter.

På den baggrund er bekendtgørelse om midlertidig fravigelse af virksomheders pligter på Finanstilsynets område i forbindelse med covid-19 udstedt.

 

Den nye bekendtgørelse standardiserer blandt andet muligheden for at få udsættelse for afholdelse af generalforsamlinger o.l. og for indsendelse af årsrapporter. Derudover indeholder bekendtgørelsen regler om fravigelse af frister i forbindelse med fusioner for visse finansielle virksomheder.

 

Bekendtgørelsen supplerer den tidligere udstedte bekendtgørelse nr. 223 af 17. marts 2020 om fravigelse af privates pligter over for det offentlige på Erhvervsministeriets område i forbindelse med håndtering af Coronavirussygdom 2019 (COVID-19).

 

Bekendtgørelsen supplerer desuden bekendtgørelse om midlertidig fravigelse af virksomheders pligter på Erhvervsstyrelsens område i forbindelse med covid-19.

 

Der findes links til alle tre bekendtgørelser nederst på siden.

 

Udskydelse af frist for indsendelse af årsrapporter

 

Visse virksomheder får frist for indsendelse af årsrapport til 31. juli 2020. Dog skal årsrapporten indsendes uden ugrundet ophold efter godkendelsen. Det drejer sig om virksomheder omfattet af følgende bestemmelser:

 

  • § 195, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed.

  • § 94, stk. 1, i lov om investeringsforeninger m.v.

  • § 70, stk. 1, i lov om firmapensionskasser.

  • § 13, stk. 1, i bekendtgørelse nr. 239 af 7. marts 2014 med senere ændringer om generelle regler om årsrapport og revision for forvaltere af alternative investeringsfonde.

     

Det gælder uanset eventuelle vedtægtsbestemmelser om frister for indkaldelse eller afholdelse af generalforsamling o.l.

 

Uanset fristen den 31. juli 2020 kan virksomhederne indsende årsrapporter senest 8 uger efter forsamlingsforbuddets ophør, hvis de som følge af forsamlingsforbuddet ikke kan afholde generalforsamling o.l.

 

Generalforsamlinger

 

Ledelsen i visse virksomheder omfattet af lov om finansiel virksomhed og lov om investeringsforeninger får mulighed for at beslutte, at generalforsamlingen o.l. kan afholdes elektronisk uden adgang til fysisk fremmøde – også selvom det ikke fremgår af virksomhedens vedtægter. Der vil altså være tale om fuldstændig elektronisk generalforsamling. Muligheden svarer til den, som aktieselskaber får i medfør af Erhvervsstyrelsens bekendtgørelse. Finansielle virksomheder, der er aktieselskaber, har dermed også mulighed for elektroniske generalforsamlinger.

 

Yderligere er der indsat en bestemmelse om, at børsnoterede virksomheder, kan fravige fristerne i selskabslovens § 90, stk. 2 og 3, når selskabets aktionærer har haft rimelig mulighed for at få emner optaget på dagsordenen.

 

Se følgende link:

 

Bekendtgørelse om midlertidig fravigelse af virksomheders pligter på Finanstilsynets område i forbindelse med covid-19

 

Bekendtgørelse om midlertidig fravigelse af virksomheders pligter på selskabs- og regnskabsområdet på Erhvervsstyrelsens område i forbindelse med covid-19

 

Bekendtgørelse om fravigelse af privates pligter over for det offentlige på Erhvervsministeriets område i forbindelse med håndtering af Coronavirussygdom 2019 (COVID-19)