Præcisering af gældende krav i forbindelse med meddelelse om ændring af Finanstilsynets diskonteringsrentekurve for firmapensionskasser

Finanstilsynet ønsker at præcisere, at kravet om aktiv påtagelse af yderligere aktierisiko ikke er muligt i det omfang, at firmapensionskassen befinder sig i gult trafiklys, hvori der bl.a. indgår et stød på aktierisikoen på 30 pct., ikke gælder pr. 1. januar 2016 efter overgangen til Solvens II-diskonteringsrentekurven.

Baggrund

Af Finanstilsynets ”Meddelelse om ændring af Finanstilsynets diskonteringsrentekurve for firmapensionskasser” af 28. juni 2012 fremgik det, at firmapensionskasserne skal anvende en ændret diskonteringsrentekurve, hvor der for løbetider over 20 år ekstrapoleres mod en ”ultimate forward rate” (UFR) på 4,2 pct., og at firmapensionskasserne med overgangen til den ændrede diskonteringsrentekurve vil være underlagt følgende krav:

 

  1. Firmapensionskasser med ydelsesdefinerede pensionsordninger kan kun nedsætte eller suspendere sponsorvirksomhedens bidrag samt udbetale midler til sponsorvirksomheden, hvis lovgivningens krav, der bl.a. betyder, at kassen ikke må komme i gult trafiklys som følge af nedsættelsen eller suspensionen, også er opfyldt ved anvendelse af diskonteringsrentekurven fratrukket det glidende gennemsnit for landespændet for løbetider fra 7 til 20 år og fratrukket et fast niveau på 10bp for løbetider over 20 år, og

  2. Aktiv påtagelse af yderligere aktierisiko er ikke muligt i det omfang, at firmapensionskassen befinder sig i gult trafiklys, hvori der bl.a. indgår et stød på aktierisikoen på 30 pct. 

Finanstilsynet informerede i ”Meddelelse om ændring af Finanstilsynets diskonteringsrentekurve for firmapensionskasser” af 26. februar 2015, at firmapensionskasser fra og med den 1. januar 2016 skal anvende en ændret diskonteringsrentekurve, der er identisk med Solvens II-diskonteringsrentekurven for livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskasser inklusiv en eventuel positiv volatilitetsjustering.

 

Finanstilsynet ønsker i forlængelse heraf at bemærke, at kravet i relation til bidragssuspension og udbetaling af midler er blevet justeret ved ændring af bekendtgørelse om pensionskassevirksomhed og det tekniske grundlag m.v. for firmapensionskasser af 10. november 2015, som trådte i kraft 1. januar 2016.

 

Finanstilsynet ønsker med denne meddelelse endvidere at præcisere, at kravet om aktiv påtagelse af yderligere aktierisiko ikke er muligt i det omfang, at firmapensionskassen befinder sig i gult trafiklys, hvori der bl.a. indgår et stød på aktierisikoen på 30 pct., ikke gælder pr. 1. januar 2016 efter overgangen til Solvens II-diskonteringsrentekurven.