Finanstilsynet støtter overgangen fra Tomorrow/Next-renten til DESTR

En arbejdsgruppe nedsat af Danmarks Nationalbank bestående af deltagere fra den finansielle sektor har offentliggjort sine anbefalinger til udfasningen af den danske Tomorrow/Next-rente til fordel for det foretrukne alternativ, DESTR. Arbejdsgruppen anbefaler, at Tomorrow/Next-renten ophører 1. januar 2026. Tomorrow/Next-renten benyttes direkte og indirekte i mange forskellige typer af finansielle kontrakter, og arbejdsgruppens anbefalede transitionsplan er et vigtigt skridt til at sikre en stabil overgang.

Kontakt

Underdirektør

Anders Balling
33 55 83 64
akb@ftnet.dk

Arbejdsgruppen om short-term reference rate, nedsat af Danmarks Nationalbank, har i dag offentliggjort sine anbefalinger til overgangen fra Tomorrow/Next-renten til DESTR. Anbefalingerne kommer i forlængelse af arbejdsgruppens anbefaling i juni 2021 om at anvende DESTR som den foretrukne risikofrie referencerente i Danmark.

DESTR administreres af Danmarks Nationalbank og er baseret på transaktioner i det mest omsatte danske pengemarkedssegment. 

”Anbefalingerne er et godt udgangspunkt for at ensrette markedsdeltagernes tilgang til overgangen fra Tomorrow/Next-renten og understøtte en rolig og ordentlig indfasning af DESTR. Samtidigt er det positivt, at anbefalingerne fra arbejdsgruppen på mange punkter er inspireret af overgangen fra EONIA til €STR i Euro-området, som man generelt har haft gode erfaringer med”, siger underdirektør Anders Balling.

Arbejdsgruppen anbefaler blandt andet, at beregningsmetoden bag Tomorrow/Next-renten i overgangsperioden til 1. januar 2026 fastsættes som DESTR tillagt et fastlåst spænd. Arbejdsgruppen anbefaler, at spændet beregnes som den gennemsnitlige forskel mellem Tomorrow/Next-renten og DESTR observeret over 9-12 måneder, inden DESTR sættes i produktion den 1. april 2022. En tilsvarende løsning blev taget i brug i Euroområdet, hvor EONIA siden oktober 2019 har været fastsat som €STR tillagt 8,5 basispoint. Derudover fremlægger arbejdsgruppen en række anbefalinger og forslag til, hvordan markedsdeltagerne kan understøtte udbredelsen og anvendelsen af DESTR.

Det er markedsaktørerne, der skal sikre fremdrift i anvendelsen af DESTR og rettidigt nedbringe risici forbundet med overgangen fra Tomorrow/Next-renten. Til dette arbejde er anbefalingerne i den fremlagte transitionsplan vigtige styringsredskaber, som Finanstilsynet bakker op om. 

”En succesfuld overgang til DESTR fra Tomorrow/Next-renten kræver hele sektorens engagement. Alle berørte aktører bør derfor sikre, at de har et overblik over deres eksponeringer mod Tomorrow/Next-renten, og forberede sig på at handle produkter med direkte henvisning til DESTR fremfor Tomorrow/Next-renten i henhold til arbejdsgruppens anbefaling” siger Anders Balling.

Finanstilsynet følger løbende udviklingen i sektorens anvendelse af referencerenter med henblik på at sikre en stabil overgang og passende håndtering af risiciene.

Læs arbejdsgruppens transitionsplan

Læs rapporten bag arbejdsgruppens anbefaling af DESTR som alternativ, kort, dansk referencerente

Læs mere om arbejdsgruppen nedsat af Nationalbanken

Læs mere om DESTR og dens beregning

Læs mere om risici for den danske finansielle sektor ved overgangen til alternative referencerenter

Læs mere om baggrunden for og status for overgangen til alternative referencerenter i Danmark og udlandet

Baggrund

I de senere år har der internationalt været arbejdet på at overgå til robuste, transaktionsbaserede referencerenter. Det skyldes bl.a., at en række meget benyttede referencerenter er fastsat på baggrund af ekspertskøn fra udvalgte banker fremfor transaktioner i de relevante underliggende markeder. Betydningen af skøn for fastsættelsen af referencerenter kan give en usikkerhed, idet det ikke altid er til at gennemskue, hvad de individuelle banker baserer deres skøn på.

Nationalbanken overtog i november 2020 administrationen af DESTR fra Finans Danmark og annoncerede samtidigt, at der ville blive nedsat en arbejdsgruppe til at identificere og anbefale et alternativ til den danske Tomorrow/Next-rente samt en transitionsplan for at overgå hertil. En række markedsaktører deltager i arbejdsgruppen, og Finanstilsynet og Nationalbanken deltager som observatører. 

Referencerenter er en integreret del af det finansielle system. De bruges bl.a. til at fastsætte renten i visse bank- og realkreditlån, ligesom de ofte indgår i derivataftaler. Referencerenter er også et væsentligt input til de finansielle virksomheders opgørelse af markedsrisiko, værdiansættelse af aktiver samt likviditets- og risikostyring mv. 

Tomorrow/Next-renten bruges til at fastsætte den danske CITA-rente, og overgangen til DESTR vil derfor også have konsekvenser herfor. CITA anvendes primært som referencerente i udlån. En arbejdsgruppe under Finans Danmark er ved at udarbejde anbefalinger til at reformere CITA, samt hvordan kontrakter med henvisning til CIBOR kan overgå til DESTR, i tilfælde af at CIBOR ophører inden kontraktudløb. Læs arbejdsgruppens kommissorium.
  
DESTR sættes i produktion den 1. april 2022, hvorefter den vil kunne anvendes i finansielle kontrakter.