EU-regler for tick sizes er velegnede til det danske aktiemarked

I januar 2018 blev der indført fælles EU-regler for tick sizes for aktier, dvs. den mindste tilladte prisændring for en given aktie. Reglerne for tick sizes ser overordnet ud til at have fungeret efter hensigten, men der er også tegn på, at tick sizes med fordel kan sænkes for de mest likvide aktier. Det viser en ny analyse fra Finanstilsynet.

Kontakt

Underdirektør

Anders Balling
33 55 83 64
akb@ftnet.dk

Finanstilsynet har analyseret betydningen af de fælleseuropæiske tick size-regler for det danske aktiemarked. Det er sket ved at se på den samlede omkostning ved at købe og dernæst sælge en aktieposition. Analysen er foretaget for beløb op til 500.000 kr.

Formålet med de fælles EU-regler for tick sizes er at sikre, at handelspladserne ikke bruger nedsættelse af tick sizes som en konkurrenceparameter, da det kan være skadeligt for markedet.

Niveauet for tick sizes er i EU-reglerne sat under hensyn til, at de på den ene side ikke skal være så store, at de påfører investorerne unødvendige omkostninger, når de handler aktier, mens det på den anden side kan være skadeligt for markedet, hvis tick sizes bliver for små. Det er dog en vanskelig opgave, da den optimale tick size er forskellig fra aktie til aktie, bl.a. afhængigt af strukturerne på markedet og aktiens likviditet.

”Skiftet fra de gamle tick sizes på Nasdaq Copenhagen til de nye fælleseuropæiske tick sizes har generelt haft ingen eller kun en mindre effekt på handelsomkostningerne i danske aktier, hvis man betragter handler under 500.000 kr. Det gælder både for de likvide large cap-aktier og for de mindre likvide small- og mid cap-aktier,” siger Anders Balling, underdirektør i Finanstilsynet.

”Vi finder i vores analyse, at de fælleseuropæiske tick sizes generelt passer fint til det danske aktiemarked. Der er dog tegn på, at tick sizes med fordel kan sættes ned for de mere likvide danske aktier, da det vil kunne give lavere handelsomkostninger,” tilføjer Anders Balling.

 

Læs analysen her.

Baggrund:

Finanstilsynet har evalueret tick size-reglerne i forbindelse med det kommende review af MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive II).  I Danmark betød de nye regler, at tick size blev sat op for nogle aktier, mens den for andre aktier var uændret eller blev reduceret.