Stigende formue i kollektive investeringer

Formuen i traditionelle kollektive investeringer i danske fonde steg i 2016 til næsten 2.050 mia. kr. Det fremgår af en ny analyse fra Finanstilsynet.

Kontakt

Underdirektør

Anders Balling
33 55 83 64
akb@ftnet.dk

I investeringsforeningerne, der primært henvender sig til private investorer, steg formuen i 2016 med 67 mia. kr. til i alt 873 mia. kr., mens formuen i kapitalforeningerne steg med 48 mia. kr. til i alt 1.171 mia. kr. Investorerne har gennem de senere år fået større risici i deres investeringer. Det er både sket i form af en større aktieandel og gennem forskydning indenfor de enkelte aktivtyper mod traditionelt mere risikofyldte aktiver. Udviklingen skal ses i lyset af de senere års lave renter. 

Meget lille formue i passivt forvaltede fonde
Mindre end 5 pct. af danskernes opsparing i investeringsfonde er placeret i passivt forvaltede fonde. Det er en meget lille andel sammenlignet med udlandet. På globalt plan er andelen 22 pct. 

Samtidig investerer danske investorer primært i danske fonde - og adskiller sig også her fra udlandet. 

Begge dele giver anledning til at overveje, om danske investorer har sammensat det optimale mix af investeringsfonde.

Undersøgelse af risikostyring af likviditet
Finanstilsynet har foretaget en undersøgelse af danske investeringsforvaltningsselskabers risikostyring af likviditeten i deres investeringsforeninger. Undersøgelsen viste bl.a., at de adspurgte forvalteres investeringsforeninger kun har haft indløsningspres, som kunne håndteres uden større tilpasninger.

Det skyldes blandt andet, at større indløsninger typisk foretages af store institutionelle investorer, og at investeringsforvaltningsselskaberne har en tæt dialog med investorerne for at sikre, at afdelinger ikke pludselig står overfor store uforudsete indløsninger. 

Læs hele markedsudviklingsartiklen her.