Finanstilsynet fortsætter Panama-undersøgelse

Undersøgelsen af danske bankers involvering i skatteunddragelse fortsætter. Finanstilsynet overvejer målrettede inspektioner i nogle af bankerne, fremgår det af en statusredegørelse om sagen.

Bankerne spiller en væsentlig rolle i forhold til at sikre, at det finansielle system ikke misbruges til ulovlige formål som hvidvask.

 

Finanstilsynet anmodede midt i april, kort efter ”Panama Papers”-lækken, otte udvalgte banker om at redegøre for en række forhold relateret til mulig involvering i kunders skatteunddragelse. Finanstilsynet modtog i første omgang oplysninger, der i nogen grad var af meget overordnet karakter. Finanstilsynet har derfor anmodet om uddybende forklaringer.

 

Finanstilsynet er i øjeblikket ved at gennemgå bankernes uddybende forklaringer. Finanstilsynet vil sideløbende vurdere, om der er behov for målrettede inspektioner i nogle af bankerne.

 

Den foreløbige vurdering er, at bankerne ikke selv har haft det fornødne og ønskværdige overblik. På det foreliggende grundlag ser danske bankers involvering i ”Panama papers” eller andre tilsvarende konstellationer vedrørende skatteunddragelse samlet set dog ud til at være af begrænset omfang.

 

Hvis danske banker har været involveret i kunders skatteunddragelse, kan det være i strid med hvidvaskloven og kravet om, at banker skal have en effektiv form for virksomhedsstyring.

 

Læs statusredegørelsen (pdf)