Redegørelse om inspektion i Royal Exchange ApS (hvidvaskområdet)

Finanstilsynet var i april 2021 på inspektion i Royal Exchange ApS. Inspektionen var en undersøgelse af hvidvaskområdet. Inspektionen omfattede virksomhedens organisation, risikovurdering, politikker, procedurer og interne kontroller.

Risikovurdering og sammenfatning

Virksomheden er en agent i Danmark på betalingstjenesteområdet og udbyder kontantoverførsler til udlandet gennem pengeoverførselsvirksomheden Western Union Payment Services Ireland.

Finanstilsynet vurderer, at virksomhedens iboende risiko for at blive misbrugt til hvidvask eller finansiering af terrorisme er høj vurderet i forhold til gennemsnittet af finansielle virksomheder i Danmark. I vurderingen har Finanstilsynet særligt lagt vægt på den iboende risiko, som er forbundet med pengeoverførselsvirksomhed generelt, at der kan være tale om store beløb ved overførslerne, samt at pengeoverførselsvirksomhed i Danmarks nationale risikovurdering på hvidvaskområdet anføres som et område, der indebærer høj risiko for hvidvask og finansiering af terrorisme.

På baggrund af inspektionen har en række områder givet anledning til tilsynsmæssige reaktioner.

Virksomheden har fået påbud om at udbygge sin risikovurdering væsentligt, således at den identificerer og vurderer risikoen for, at virksomheden kan blive brugt til hvidvask og finansiering af terrorisme med udgangspunkt i virksomhedens forretningsmodel og herunder omfatter en vurdering af de risikofaktorer, der er forbundet med virksomhedens kunder, produkter, tjenesteydelser samt transaktioner og leveringskanaler. Herudover skal virksomheden sikre, at risikovurderingen afdækker virksomhedens risiko separat for hvidvask og terrorfinansiering, samt at risikovurderingen er underbygget med relevante data og tager udgangspunkt i de nationale og supranationale risikovurderinger.

Virksomheden har endvidere fået påbud om at udbygge sin politik på hvidvaskområdet væsentligt, så den tager udgangspunkt i virksomhedens risikovurdering, og fastsætter de overordnede strategiske mål på hvidvaskområdet, samt indeholder de principielle beslutninger om, hvordan virksomheden skal indrettes, så risiciene for hvidvask og finansiering af terrorisme imødegås.

Virksomheden har fået påbud om at udarbejde skriftlige forretningsgange, som indeholder beskrivelser af de konkrete aktiviteter, som medarbejderne skal udføre. Forretningsgangene skal omfatte risikostyring, kundekendskabsprocedurer, undersøgelses-, noterings-, underretnings- og opbevaringspligten, screening af medarbejdere og intern kontrol.

Virksomheden har fået påbud om at sikre, at virksomheden dokumenterer de interne kontroller, der med passende hyppighed foretages for at sikre, at virksomheden effektivt forebygger, begrænser og styrer risikoen for hvidvask og terrorfinansiering.

Virksomheden har fået påbud om at sikre, at virksomheden foretager en risikovurdering af virksomhedens kundeforhold, således at kunderne risikoklassificeres på baggrund af en konkret og dokumenteret vurdering.

Virksomheden har fået påbud om at sikre, at virksomheden gennemfører skærpede kundekendskabsprocedurer i de kundeforhold, hvor virksomheden har vurderet, at der er øget risiko for hvidvask og finansiering af terrorisme. 

Virksomheden har fået påbud om at sikre, at virksomheden noterer og opbevarer resultaterne af undersøgelser vedrørende mistænkelige transaktioner, og at dette kan godtgøres over for Finanstilsynet.

Virksomheden har fået påbud om at sikre, at der foretages underretning til Hvidvasksekretariatet ved mistanke om, eller når virksomheden har rimelig grund til at formode, at en transaktion, midler eller en aktivitet har eller har haft tilknytning til hvidvask eller finansiering af terrorisme.

Endelig har virksomheden fået påbud om at sikre, at virksomheden opbevarer oplysninger indhentet i forbindelse med kundekendskabsproceduren, herunder identitets- og kontroloplysninger og kopi af foreviste legitimationsdokumenter, samt at virksomheden opbevarer dokumentation for og registreringer af transaktioner, der gennemføres som led i en forretningsforbindelse, eller en enkeltstående transaktion.