2018

2 ud af 3 mangler en stødpude til uforudsete udgifter

13.02.2018

Blot en tredjedel af danskerne svarer ja til, at de har en særlig opsparing øremærket uforudsete udgifter. Det viser en undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for det offentlige forbrugersite Rådtilpenge.dk.

”Alle bør spare op til en stødpude, for den beskytter mod økonomiske knubs, der kan komme som lyn fra en klar himmel, som fx en rodbehandling eller en defekt opvaskemaskine. Derfor finder jeg det både overraskende og ærgerligt, at så få svarer, at de sidder inde med en økonomisk buffer, forklarer Morten Holm Steinvig, der er konsulent i finansielt forbrug i Penge- og Pensionspanelet, som driver Rådtilpenge.dk.

 

Med penge gemt i madrassen har man en forsikring til en nødsituation, så man lettere kan klare skærene, hvis noget dyrt sker, uventet. Derved slipper man også for at låne penge og betale renter. Og så sover man langt bedre på en madras stoppet med penge, i overført betydning.

 

”En tommelfingerregel siger, at en stødpude svarende til en halv udbetalt månedsløn er en god sum at have liggende, fordi din indkomst også afspejler dit forbrugsniveau. Men mindre kan også gøre det,” forklarer Morten Holm Steinvig.

 

Flere kvinder end mænd svarer ja til, at de har en stødpude øremærket de uforudsete udgifter. Hver 3 kvinde, modsat hver fjerde mand svarer ja.  

 

”Kønsforskellen skyldes sandsynligvis, at hverdagsøkonomien med indkøb og husholdningsbudget er domæne, som kvinder styrer oftere end mænd.”

 

Til de danskere, som gerne vil have en stødpude til uforudsete udgifter, har forbrugersitet Raadtilpenge.dk nogle praktiske til at komme i gang:

 

  1. Opret en separat opsparingskonto til din stødpude

  2. Afsæt penge til opsparingen i dit budget, lidt er bedre end ingenting

  3. Sæt opsparingen på automatpilot med en fast månedlig overførsel

  4. Stop ekstra indkomst ind i stødpuden, fx ved lønforhøjelse eller penge tilbage i skat

  5. Lav en liste af nødsituationer, hvor du må bruge stødpuden

 

På Raadtilpenge.dk kan forbrugeren finde en guide til stødpudeopsparingen.