2018

Hver femte af os deltager i Black Friday, men mange planlægger ikke på forhånd hvor meget dankortet skal svinges

21.11.2018

Det viser en undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for det offentlige forbrugersite Rådtilpenge.dk

Alle kender efterhånden den store shopping dag Black Friday og mange af os deltager i løjerne. Hver femte dansker deltog sidste år og samme andel (22%) forventer at deltage i år. Især de unge ml. 18-35 år (35%) planlægger at købe noget på tilbud i butikkerne eller i webshops. Kun 12% af gruppen 60+ planlægger at deltage i Black Friday i år. 

Mere end 3 ud af 4 (77%) der deltog sidste år i Black Friday havde ikke på forhånd planlagt, hvor stort et beløb de max ville købe for. Det kan betyde, at man langt nemmere kommer til at bruge flere penge end man havde regnet med og det kan for de fleste mærkes på kontoen.

”Det er her du som forbruger skal hjælpe dig selv ved at gøre disse tre ting. Tjek din konto og sæt et max beløb for det du vil bruge, så du ikke bliver unødigt fristet til at sprænge budgettet. Gør dit hjemmearbejde så du kender priserne og kan gå efter de reelle tilbud. Shop via nettet så du undgår tilbudsfeberen i butikkerne,” forklarer Louise Skjødsholm, der er specialkonsulent i Finansielt forbrug.

Ud over disse tre tips er det også en god ide at lave en indkøbsliste og på forhånd prioritere, hvad der er vigtigst at gå efter. Mange impulskøb kan også undgås hvis man ikke går ud og shopper på tom mave. Se flere gode råd til din økonomi på www.rådtilpenge.dk. 

Undersøgelsen viser desuden, at blandt dem der deltog sidste år og som planlægger at deltage i år, regner 48% med at bruge ca. samme beløb. 9% regner med at bruge flere penge i år, mens 16% regner med at spendere et mindre beløb end sidst. 27% svarer ”ved ikke”.

Blandt dem der deltog i Black Friday sidste år, var stort set alle tilfredse med deres køb (98%) og stort set ingen fortrød det de havde købt (98%).

”Det er jo positivt at forbrugerne er tilfredse med deres køb. Det tyder på, at mange gør gode køb og forbereder deres shopping til Black Friday, hvor man jo også oplagt kan spare penge på julegaverne hvis man kender prisniveauet på forhånd,” siger Louise Skjødsholm.  

Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup blandt 1052 danskere på 18 år eller derover. Undersøgelsen er gennemført i perioden 1. november -  7. november 2018.

Undersøgelsen fra Kantar Gallup kan findes her.

For yderligere information:

Kontakt specialkonsulent i finansielt forbrug hos Penge- og Pensionspanelet Louise Skjødsholm, på telefon 33 55 83 06, email lsh@ftnet.dk.