2018

2018 år starter med økonomiske tømmermænd for mange forbrugere

08.01.2018

Januar måned er lig med tømmermænd på kontoen efter juleræset i december. Det svarer hver tredje i en undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for det offentlige forbrugersite Raadtilpenge.dk.

Gaverne er pakket op, andeskroget pillet og raketterne fyret af. I januar måned vågner mange danskere op med en privatøkonomisk hovedpine efter decembers forbrugsfester. 33% svarer i undersøgelsen ja til, at de ofte har en strammere økonomi efter december måned pga. julen.

”Det er overraskende, men positivt, at efterdønningerne fra julen kun rammer hver 3., og at langt de flestes privatøkonomi igen er oven vande, når januar måned rinder ud. Det vidner om en god styring af den daglige privatøkonomi hos de fleste. Jeg havde forventet, at flere kunne mærke julen i længere tid, for julen er en stor udgift på budgettet,” forklarer Morten Holm Steinvig, som er konsulent i finansielt forbrug for Raadtilpenge.dk.

Undersøgelsen viser også, at flere kvinder end mænd mærker julens udgifter på pengepungen. Hver 4. ud af 10 kvinder og hver 3. ud af 10 mænd svarer, at de har en strammere økonomi på grund af julen. 

”Kønsforskellen skyldes sandsynligvis, at hverdagsøkonomien med indkøb og husholdningsbudget er domæne, som kvinder styrer oftere end mænd. Derfor lægger kvinder mere mærke til, at der er lavvande på budgetkontoen efter julemåneden”

Til de mange danskere, som har brug for et par Panodiler til deres økonomiske tømmermænd, har forbrugersitet Raadtilpenge.dk nogle hurtige tips til at få luft i budgettet i januar.

  • Lav en indkøbsseddel, og køb ind med dit hoved, ikke med din mave
  • Lug ud i netbanken for abonnementer og medlemskaber, du ikke bruger
  • Sælg de ting du ikke bruger, på loftet, i kælderen, eller bagerst i skabet
  • Drop usunde vaner som rygning og tirsdagsslikket, og spar penge
  • Start en opsparing til næste jul, og læg nogle hundrede kroner til side hver måned
     

På Raadtilpenge.dk kan forbrugeren finde flere sparetips.
 

For yderligere information

Kontakt konsulent i finansielt forbrug hos Penge- og Pensionspanelet, Morten Holm Steinvig, på telefon 33 55 84 37, e-mail mhs@ftnet.dk
 

Find hele undersøgelsen om økonomi efter julen her.