2015

Mange unge tjekker ikke deres lønseddel og det kan koste dyrt.

02.11.2015

Nye tal fra LO og FTF viser at hver anden har fundet fejl i deres løn-seddel og 30 pct. af de unge tjekker sjældent eller aldrig deres løn-seddel

Penge- og Pensionspanelet er gået sammen med LO og FTF om at udarbejde en guidefilm med gode råd til de unge om, hvordan de får styr på deres lønseddel.

Tallene fra LO og FTF’s nye undersøgelse viser, at der er brug for mere fokus blandt de unge på, at det er vigtigt at tjekke lønsedlen og hvad man særligt skal se efter.

Penge- og Pensionspanelet har gennemført kvalitative interview med unge i deres første job for at finde ud af, hvad det er der er svært ved lønsedlen og hvorfor det er, at man ikke lige får tjekket det med tillæggene, pensionen og ferien.

”De unge synes at det er svært at læse lønsedlen, for der er mange forskellige beløb og kategorier at holde styr på - fx grundløn, diverse tillæg, pension og ferie. Generelt kigger de fleste på det udbetalte beløb og tænker at resten er i orden. Hvis der pludselig står et andet beløb som udbetalt, så begynder mange at se lidt nærmere på lønsedlen. Vi vil gerne give de unge gode råd om hvordan de tjekker lønsedlen og hvor de kan gå hen hvis de er tvivl om deres lønseddel. Derfor har vi udviklet en guidefilm med ni konkrete råd”, siger Louise Skjødsholm, der er specialkonsulent i finansielt forbrug hos Penge- og Pensionspanelet.

De tre vigtigste råd

Det er en god ide at tjekke lønsedlen så eventuelle fejl hurtigt opdages og kan rettes af arbejdsgiveren. Så undgår man også at fejlene vokser sig store. Derudover er det en god ide at tale med ens kolleger om det, da de fleste har oplevet at finde fejl i deres lønseddel og kan huske at det var svært i starten at forstå lønsedlen. De tre vigtigste råd til de unge er ifølge Louise Skjødsholm:

  • Tjek din lønseddel hver måned – skriv dine timer op, især hvis du får forskellige tillæg fx weekendarbejde, overarbejde, særlige kvalifikationer.
  • Tjek om din grundløn, tillæg og pensionsindbetaling stemmer med din kontrakt eller overenskomst.
  • Kontakt din arbejdsgiver, tillidsrepræsentant eller fagforening hvis du er i tvivl om du får det rigtige og hvis der er fejl.

Se guidefilmen med de gode råd til hvordan lønsedlen tjekkes på www.rådtilpenge.dk.

I uge 45 og 46 sætter LO og FTF og medlemsorganisationerne fokus på løntjek rundt om i hele landet. På OK-mærket kan du se mere om, hvad der er vigtigt at tjekke på lønsedlen. Se mere om undersøgelsen om unge og lønsedler hos LO og FTF på www.lo.dk og www.ftf.dk.

For yderligere information:
Kontakt specialkonsulent i finansielt forbrug i Penge- og Pensionspanelet, Louise Skjødsholm, på telefon 33 55 83 06, mail lsh@ftnet.dk.