2014

Det blå kort er en god anledning til forsikringstjek

19.06.2014

Fra den 1. august skal det blå EU-sygesikringskort med på rejsen. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og Penge- og Pensionspanelet har udviklet råd om rejseforsikringer, og hvordan unødvendig dobbeltforsikring kan undgås.

I år er der grund til at være ekstra opmærksom på at forberede rejsen til udlandet.  Fra den 1. august er det det blå EU-sygesikringskort, der skal med til lægen eller på hospitalet ved sygdom på rejsen.

Med det blå kort kan der være udgifter, som patienten selv skal betale, alt efter landet, der rejses i. Der kan derfor være behov for andre forsikringer.

”Det er oplagt at give sine rejseforsikringer et serviceeftersyn nu. Det er værd at tjekke, om der er andre forsikringer på markedet, som er bedre, end den man har. Og om man er dobbeltforsikret, fordi der er en rejseforsikring med i kreditkortet eller pensionsordningen,” siger Agnete Gersing, direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Formålet med ferien har betydning for, hvilken type rejseforsikring, der er brug for. En ferie med kitesurf og faldskærmsspring er ikke nødvendigvis omfattet af en normal rejseforsikring.

”Det handler om at give forbrugerne viden om alt det med småt i deres rejseforsikring, så de ikke kommer i en uheldig situation, fx ved sygdom eller ved farlige sportsaktiviteter, hvor de regnede med, at de var dækket, men ulykkeligvis finder ud af, at forsikringen ikke dækker”, siger Carsten Tanggaard formand for Penge- og Pensionspanelet.

Sammen med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har Penge- og Pensionspanelet udarbejdet en række guides om rejseforsikringer. De giver forbrugerne klar besked om, hvad de nye regler for rejsesygesikring går ud på, og hvad forbrugerne skal være særligt opmærksomme på.

De nye regler gælder kun for rejser til et af de 28 EU-lande eller Island, Lichtenstein, Norge og Schweiz. De træder i kraft 1. august 2014, og de betyder, at det er sygesikringsreglerne i det pågældende land, der gælder ved sygdom.

Sygesikringsreglerne er meget forskellige fra land til land. Nogle steder skal patienten for eksempel selv betale for at komme til læge eller på hospitalet og for hjemtransporten.

Det er muligt at tegne private rejseforsikringer, som dækker udover det blå EU-sygesikringskort. Ofte sælges rejseforsikringerne i forbindelse med andre produkter. En pensionsordning eller et kreditkort kan for eksempel også indeholde en rejseforsikring.

Gode råd om rejseforsikringer

  • Bestil det blå EU-sygesikringskort nu eller i god tid, inden du rejser via borger.dk eller din kommunes hjemmeside
  • Dækker det blå EU-sygesikringskort på din rejsedestination? - Få hurtigt svar på huskdetblaa.dk 
  • Tjek, om du allerede er dækket via dine private forsikringer, pensionsordninger, dit arbejde, fagforbund eller kreditkortordninger - få overblikket på forbrug.dk
  • Tjek, hvad dine øvrige forsikringer dækker: Kan du få lægebehandling, hvor du rejser hen? Og hvad gør du, hvis du får behov for hjemtransport? Få råd om det med småt på rådtilpenge.dk
  • Tegn evt. en privat rejseforsikring, hvis du ikke kan få udgifter til lægebehandling og hjemtransport dækket på andre måder – tjek priser hos forskellige selskaber.

Forbrug.dk: Nye regler for rejsesygesikring – undgå dobbeltforsikring

Penge- og Pensionspanelet: Få styr på din rejseforsikring