2014

Ny app skal sætte styr på unges forbrug

03.02.2014

Unge skal have bedre styr på deres forbrug, så de ikke ender i gældsproblemer. Der er nemlig stadig for mange unge, der optager forbrugslån og for få, der lægger et budget. Det skal en ny app fra Penge- og Pensionspanelet gøre op med. Den nye app ’Lommebudget’ giver de unge et overblik over deres forbrug, og den hjælper dem med at lægge et budget.

Mange unge har i dag svært ved at styre deres forbrug. De fleste børn og unge får tidligt et økonomisk ansvar, men det betyder desværre ikke, at de samtidigt ved, hvordan de skal styre deres penge. Faktisk viser en undersøgelse fra Penge- og Pensionspanelet, at 30 % af unge mellem 18 og 25 år har et forbrugslån, og at 20 % af dem ikke ved, hvad de har af lån. Derudover viser undersøgelsen, at 40 % ikke lægger et budget, hvilket ofte medfører, at de ikke kan holde styr på deres forbrug.

Det er et stort problem, at unge ikke ved nok om privatøkonomi. Derfor vil vi gerne give dem nogle grundlæggende værktøjer i forhold til at få styr på forbruget. Et af værktøjerne er fx at give dem et overblik over, hvad de bruger deres penge på. Det næste er at hjælpe dem til at lægge et budget, så de kan holde styr på deres indtægter og udgifter. Derfor har vi udviklet en app, som kan hjælpe til, at forbruget ikke løber løbsk”, forklarer Louise Skjødsholm, der er konsulent i finansielt forbrug hos Penge- og Pensionspanelet.

Hvor meget kaffe drikker jeg egentlig?

Sidst på måneden kan det ofte være svært at huske, hvad pengene egentlig blev brugt på. Blev alle pengene brugt på kaffe eller på tøj? Derfor giver app’en et overblik over, hvad pengene er gået til.

Nogle unge tror, at de bruger færre penge på kaffe, øl eller tøj end de i virkeligheden gør. Sidst på måneden kan de derfor undre sig over, hvad pengene egentlig gik til. Med Lommebudget-app’en kan de få et visuelt og tydeligt billede af, hvad pengene går til, og dermed skrue lidt ned for de sjove ting, hvis de fylder for meget i budgettet”, siger Louise Skjødsholm.

Lommebudget - en simpel app med vigtige funktioner

Hvis unge skal bruge en app til at holde styr på deres forbrug, skal den være simpel og overskuelig. Derfor har Penge- og Pensionspanelet udviklet en simpel app, som er let at bruge.

Under udviklingen af Lommebudget-app’en spurgte vi de unge, hvad der var vigtigst for dem, hvis de skulle bruge en app til at holde styr på forbruget. Her var det meget tydeligt, at den skulle være overskuelig og let at bruge. Derfor har vi fokuseret på at lave en ekstremt simpel app, så alle med det samme kan finde ud af at anvende den. At lægge et budget handler meget enkelt om at skrive ned, hvor mange penge man har brugt, og hvor mange penge, man har til rådighed – men det er ret få unge, der rent faktisk får det gjort i dagligdagen. App’en gør det meget nemmere, fordi man altid har sin mobil lige ved hånden”, slutter Louise Skjødsholm.

Læs mere om app’en på www.lommebudget.dk og i dette infoark (pdf)

Læs Fakta-arket: Børn og unges behov for finansiel forståelse (pdf)