Overblik over lånetyper til boligen

Rentetilpasningslån med kort rente med afdrag

I et rentetilpasningslån med kort rente fastsættes renten hver 6. måned med udgangspunkt i en referencerente, som ved denne type lån typisk er CITA-renten .

Den årlige fastsættelse af renten kaldes rentetilpasning. Her kan renten på dit lån enten stige eller falde, og dit lån kan dermed blive dyrere eller billigere. Du kan altså ikke vide, hvad du kommer til at betale for lånet, og du påtager dig med andre ord en risiko. Til gengæld vil et rentetilpasningslån oftest være billigere end et fastforrentet lån på det tidspunkt, du optager lånet.
Hvis du vælger et lån med afdrag, betaler du af på det fra start.

Lånet findes også uden afdrag
 • Konvertering

  Lånet kan ikke konverteres

  Et rentetilpasningslån med kort rente er inkonvertibelt. Lånet kan indfries til kurs 100 på refinansieringstidspunktet, men ellers sker indfrielse til markedskurs.

  Vær opmærksom på, at der ved rentetilpasningslån med kort rente er forskel på løbetiden på obligationerne og perioden mellem rentetilpasningerne. Renten på lånet fastsættes hver 6. måned, men obligationerne kan have en løbetid på op til 10 år. Du har derfor kun mulighed for at indfri lånet til kurs 100 i forbindelse med at obligationerne udløber og lånet skal refinansieres.

  Læs mere om konverterebare og inkonverterbare boliglån 

 • Risiko

  Lånet har høj risiko

  Da renten er variabel, er risikoen i et rentetilpasningslån højere end i et fastforrentet lån,

  Med et rentetilpasningslån med kort rente ved du kun, hvor meget du skal betale i rente 6 måneder ad gangen. Stiger renten, vil ydelsen også stige, når renten på dit lån skal fastsættes for de næste 6 måneder. Og det er ikke alle, der har råd til det.

  Hertil kommer at prisen på boliger typisk falder, når renten stiger. Falder priserne meget i en periode, kan du risikere, at du kommer til at skylde mere væk, end det boligen er værd. Det kan være et problem, hvis du ønsker eller er nødt til at sælge din bolig på et tidspunkt, hvor prisen på boligen er lav. Så risikerer du at stå tilbage med en restgæld fra salget af boligen.

  Tal altid med din rådgiver om risikoen ved de forskellige lånetyper, inden du træffer dit valg.

Sammenlign med andre låntyper