icon_tool_info_solid_notransp icon_forbrugslaan icon_aegteskab icon_arbejdsliv icon_arrow_left_3099 icon_arv_testamente icon_bank icon_boernefamilie icon_flytning icon_forsikring icon_gaeld icon_huskoeb icon_investeringspapir icon_opsparing icon_papirloest_forhold icon_pension icon_skilsmisse icon_sparetips icon_test_livssituation icon_tool_facebook icon_tool_facebook icon_tool_arrow_down icon_tool_arrow_left icon_tool_arrow_right icon_tool_arrow_up icon_tool_close icon_tool_facebook icon_tool_hamburger icon_tool_acc_expanded icon_tool_acc_expanded icon_tool_minus icon_tool_plus icon_tool_acc_expanded icon_tool_search icon_tool_twitter icon_tool_instagram icon_tool_youtube icon_tool_podcast icon_unge_oekonomi icon_vaerktoej

Undgå en økonomisk solskoldning på sommerferien

18.07.18 af af Morten Holm Steinvig

Det er surt at komme hjem fra ferien med røde tal på kontoen som en souvenir, fordi man har givet lidt for meget lods eller været uforsigtig. Her er nogle gode råd til en økonomisk fornuftig ferie.

Sæt nogle rammer for dit forbrug

Undersøg prisniveauet, hvor du skal hen

På nogle rejsedestinationer er mad og hoteller billige, andre steder er leveomkostningerne de samme som herhjemme. Inden du bestiller billetter eller overnatning, og i hvert fald inden du tager afsted, bør du bruge bare 30 min på at undersøge prisniveauet, hvor du skal hen. Brug rejsebøger og Google som inspiration. Prisniveauet kan være afgørende for valget af land, transport og overnatning.

Er seværdigheder gratis? Skal der betales for en dyr taxa fra lufthavnen? Er der morgenmad på hotellet, eller skal det oveni budgettet? Og skal drikkepenge lægges oven i prisen på restauranterne?

Læg et realistisk budget

Når du kender prisniveauet, kan du bestemmer dig for, hvor meget familien kan og bør bruge på ferien.
Lav et nogenlunde realistisk budget, som du selv tror du kan overholde, men hvor der også er plads til selvforkælelse. Det er trods alt ferie. Du kan bruge feriebudgettet som inspiration og til at få et overblik.

Start med finde de faste udgifter til billetter, transport og overnatning.

Når de faste udgifter er skrevet ned, kan du se på, hvad der er tilbage til de variable udgifter til mad, drikke og aktiviteter. De variable udgifter er dem, som kan få budgettet til at skride.

Her kan det være en idé at begynde med at se på sidste års ferie. Hvis der blev brugt for mange penge, hvad gik så galt? Blev der fx shoppet for meget, eller spist for meget på restaurant? Måske kan du lige så godt medregne sidste års synder i feriebudgettet for i år, for at budgettet realistisk. Så ved du i det mindste cirka hvad ferien kommer til at koste.

Hold løbende øje med, hvad du cirka bruger

Når du ved, hvad familien har at rutte med på ferien, kan du bruge budgettet som et pejlemærke til løbende at holde øje med, om I overskrider forbrugsrammen.
Hvis du bruger kontanter til at betale de variable udgifter med, så brug kuvertmetoden og del pengene op i portioner, fx for hver enkelt dag. Det giver et godt overblik.
Betaler du med kort, kan overblikket være sværere at skabe. Men du kan fx bruge appen Lommebudget til at løbende at tracke hvad familien bruger hver dag, og om det passer med forbrugsrammen.

Husk forsikringen

Sørg også for, at familien er tilstrækkeligt forsikret og tjek dine forsikringer hjemmefra. Selv inden for EU, dækker det Blå Sygesikringskort fx ikke hjemtransport, hvis du bliver syg eller kommer ud for en ulykke. Det Blå Sygesikringskort giver dig desuden blot ret til de samme ydelser, som borgerne i landet. Hvis du ikke har en privat rejseforsikring, kan du derfor komme til at skulle betale selv, fx hvis borgerne i landet selv skal betale for et almindeligt lægebesøg.

Rejser du uden for EU, bør du have en rejseforsikring.