icon_tool_info_solid_notransp icon_forbrugslaan icon_aegteskab icon_arbejdsliv icon_arrow_left_3099 icon_arv_testamente icon_bank icon_boernefamilie icon_flytning icon_forsikring icon_gaeld icon_huskoeb icon_investeringspapir icon_opsparing icon_papirloest_forhold icon_pension icon_skilsmisse icon_sparetips icon_test_livssituation icon_tool_facebook icon_tool_facebook icon_tool_arrow_down icon_tool_arrow_left icon_tool_arrow_right icon_tool_arrow_up icon_tool_close icon_tool_facebook icon_tool_hamburger icon_tool_acc_expanded icon_tool_acc_expanded icon_tool_minus icon_tool_plus icon_tool_acc_expanded icon_tool_search icon_tool_twitter icon_tool_instagram icon_tool_youtube icon_tool_podcast icon_unge_oekonomi icon_vaerktoej

Skyd nytåret i gang med et forsæt om en sund økonomi i 2018

02.01.18 af Morten Holm Steinvig

Mangler du en god ide til et nytårsforsæt i 2018? Hvis ja, så gør 2018 til året hvor du én gang for alle får styr på dine pengesager.

Det er nu igen den tid på året, hvor startskuddet fra nytårsraketterne har fået hundredetusindvis af danskere til at love sig selv, at de har røget deres sidste smøg eller rent faktisk vil bruge deres fitnessmedlemsskab i 2018. Det er alt sammen gode ideer til nytårsforsæt, der uden tvivl vil gøre dem til sundere mennesker.

Men hvorfor ikke lave et nytårsforsæt, der giver dig en sund privatøkonomi? Her er tre bud.  

  1. Læg et budget for 2018

    Vil du gøre dig håb om, at styre dine penge i 2018, er det nødvendigt, at du laver et budget.

    Hvis din privatøkonomi var en bil, svarer budgettet til hele instrumentbrættet foran dig. GPS, benzinmåler - det hele. Uden det instrumentbræt, som budgettet er, kan du ikke vide, hvor langt der er til din destination, og om benzinen vil række hele vejen, når du sætter dig ind i bilen. Og hvis du tilmed kun kan tanke bilen op en gang om måneden, ville det jo være skørt bare at starte motoren og køre derudaf. Ikke?
     
    Så hvis du ikke tilhører de cirka 60% af befolkningen, der allerede har lagt et budget, kan du få hjælp med Rådtilpenge.dk's budgetskabelon.
         

  2. Begræns dine impulsive køb

    Hvis du vil have mere luft i økonomien i 2018, skal du især redde dit Dankort fra impulskøb.

    Du bør altid holde et vågent øje med dit forbrug, men hvis din økonomi er stram, og du ikke har nogen opsparing, er det særligt vigtigt at køle dit Dankort og din købelyst af.

    Du stoppe dig selv fra at lave impulsive køb ved at tage en nedkølingsperiode, inden du flekser Dankortet. Sæt en grænse på, lad os sige, 100 kr. eller 500 kr. Når du ser et must have i udstillingsvinduet eller på nettet, som koster over den grænse, så tag et par dybe vejrtrækninger. Sig til dig selv, at du godt må købe bukserne, men først når du er kølet ned om 24-timer. Nedkølingsperioden virker, for hvis du venter lidt, får din hjerne tid til at tage den kølige, kloge beslutning, og du opdager måske, at du slet ikke har brug for de bukser. 

    Du kan også lave en aftale med dig selv, om at du gerne må købe dit must have, men så må du også undvære noget andet i stedet. Konsekvensen kan være, at du får mindre råd til lørdagsrødvin, flybilletten til sommerferien, eller en anden ting, som du værdsætter. Når du tænker på, hvad du må opgive for at købe bukserne, kan tanken virke som en spand kold vand på din købelyst.

  3. Afbetal din gæld, eller start en opsparing

    Hvis du ikke har dyr gæld, der ligger og æder en masse rentepenge, og tilmed også har en opsparing stående, får du en rigtig god følelse af økonomisk sikkerhed i hverdagen. Lyder det ikke fedt?

    Hvis du har dyr gæld med en høj rente, som fx en kassekredit, bør du som hovedregel altid betale gælden af, før du går i gang med en opsparing. Har du ikke dyr gæld, er det en rigtig god ide at starte en opsparing til de uforudsete udgifter, som altid dukker op. Opsparing kan være en svær vane at komme i gang med (mere om det om et par uger), så start med at spare fx 200 eller 500 kr. op om måneden.